Noile reglementări adoptate de guvernul Țărilor de Jos vor obliga companiile care activează în industria semiconductorilor, precum ASML – cea mai valoroasă companie tehnologică din UE, să solicite mai multe licențe de export pentru unele dintre cele mai avansate echipamente de printare a microcipurilor, începând din septembrie. Firma olandeză este unul dintre puținii furnizori globali care fabrică aceste imprimante avansate. 

ASML a fost ținta unei campanii inițiate de Washington, care urmărește să împiedice ca tehnologia de ultimă generație a microcipurilor să ajungă în China. Olanda a acceptat la începutul anului să încerce să limiteze vânzarea unei părți a echipamentelor produse de ASML către China, în cadrul unui acord politic cu SUA și Japonia. Companiile care produc cele mai avansate mașinării de imprimare a microcipurilor au fabrici doar în cele trei țări.

De asemenea, măsura luată de Haga favorizează și o strategie elaborată de UE pentru a se asigura că lanțurile de aprovizionare cu diverse produse și tehnologii nu sunt folosite pentru a acționa împotriva intereselor Europei, cum a fost cazul Rusiei după izbucnirea războiului. Liderii europeni se întâlnesc vineri la Bruxelles pentru a discuta despre dependența economică a blocului față de China.

Sursa: Politico 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday