Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că va vizita Balcanii de Vest înainte de reuniunea Consiliului European de luna viitoare, transmițând totodată mesajul că regiunea aparține Uniunii Europene.

Cele șase țări din Balcanii de Vest cu aspirații de aderare la UE – Muntenegru, Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina și Kosovo – au fost angajate într-un proces de reformă de ani de zile, a declarat Scholz în fața parlamentarilor din Berlin.

Onorarea angajamentelor noastre față de ei nu este doar o chestiune de credibilitate. Astăzi, mai mult ca niciodată, integrarea lor face parte și din interesele noastre strategice“, a spus cancelarul, subliniind influența “puterilor externe” din regiune, inclusiv Rusia.

Făcând referire la războiul din Ucraina, Scholz l-a descris drept un “punct de cotitură în istorie” și a reiterat faptul că statele membre UE îl vor aborda, ca și în alte crize, prin solidaritate. “Cu toții împărtășim același obiectiv, Rusia nu trebuie să câștige acest război, Ucraina trebuie să învingă”, a adăugat cancelarul german.

Ucraina rămâne parte din “familia noastră europeană”, a spus Scholz, adăugând că Ucraina are nevoie de sprijin pe termen lung în timp ce solicită aderarea la UE, lucru pentru care nu există o “scurtătură”. Totuși, cancelarul a subliniat că țările din Balcanii de Vest care urmăresc de ani de zile aderarea la UE nu trebuie trecute cu vederea.

Amintim că și alte state europene au început procesul de aderare la blocul comunitar, în contextul geopolitic tensionat generat de războiul ruso-ucrainean. Astfel, Comisia Europeană va oferi luna viitoare un aviz în privința cererii Ucrainei de aderare la Uniune, depusă în a cincea zi de război. De asemenea, pe 5 mai, legislativul european a votat o rezoluție prin care a solicitat acordarea Republicii Moldova a statutului de țară candidat pentru integrarea sa în UE.

Surse: Reuters, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday