Anul trecut, OLAF a finalizat 230 de investigații și a transmis 375 de recomandări autorităților de reglementare din statele membre UE, în vederea recuperării sumei de 294 de milioane de euro, care ar trebui restituită către UE.

Falsificatorii au beneficiat de multe oportunități de afaceri, deoarece pandemia de COVID-19 a dus la o creștere bruscă și masivă a cererii de echipamente de protecție. OLAF a fost pe urmele lor din martie 2020. Până în prezent, a identificat peste o mie de operatori suspecți și a contribuit la confiscarea a milioane de articole neconforme sau contrafăcute”, arată instituția într-un comunicat de presă.

Până la sfârșitul anului trecut, Oficiul  a confiscat peste 31 de mii de kituri de testare false și aproximativ 2,5 milioane de măști neconforme cu standardele UE. Totodată, în urma unei alerte din partea autorităților daneze, a scos de pe piață 140 de mii de litri de dezinfectant contrafăcut, provenit din Turcia.

Instituția a luat parte și la operațiunea Shield condusă de Europol, unde a coordonat acțiuni pentru combaterea distribuirii și comercializării de medicamente oncologice contrafăcute sau sub standardele internaționale, substanțe dopante ori suplimente alimentare utilizate în lupta împotriva Covid-19. OLAF a coordonat activitățile din 13 țări membre ale blocului comunitar european, inclusiv din România.

În cadrul operațiunii Stop, coordonată de Organizația Mondială a Vămilor, prin care s-au mobilizat 99 de administrații diferite din toată lumea, s-au descoperit peste 307 milioane de medicamente neconforme și aproximativ 50 de milioane de articole neconforme sau contrafăcute referitoare la protecția împotriva pandemiei, prin care măști, mănuși, kituri de testare sau termometre. 

Oficiul European de Luptă Antifraudă a decis să colaboreze cu Parchetul European, care a intrat în funcțiune la 1 iunie, dar care, spre deosebire de OLAF, are puterea de a angaja urmăriri penale.

Sursa: Raportul OLAF.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday