Suntem de părere că în acest moment China lucrează acum din greu pentru a se poziționa în așa fel încât armata țării să atace Taiwanul, în ciuda intervenției noastre în regiune, a declarat Avril Haines, directorul Serviciilor Naționale de Informații americane. Aceasta a mai precizat că amenințările la adresa Taiwanului vor rămâne de acum și până în 2030 “la un nivel extrem de ridicat”.

Cu toate acestea, Haines și șeful Agenției americane de Informații din domeniul Apărării, generalul Scott Berrier, au avertizat că SUA nu pot ști cu exactitate ce va învăța președintele chinez Xi Jinping din războiul din Ucraina și, implicit, din numeroasele ajutoare oferite de Occident Kievului. Cei doi oficiali americani au precizat, de asemenea, că modul în care liderul comunist și formațiunea politică pe care o reprezintă interpretează evenimentele recente din Europa ar putea avea un impact asupra abordării conflictului cu Taiwanul.

Cred că Republica Populară Chineză ar prefera să nu utilizeze forța brută pentru a anexa statul insular. Cred că ar prefera să facă acest lucru pașnic și în timp, a declarat Scott Berrier.

De cealaltă parte, cred că Taiwanul învață niște lecții foarte importante din conflictul ruso-ucrainean, cum ar fi cât de importantă este conducerea statului în astfel de momente, cât de importante sunt tacticile unităților militare de dimensiuni mici și antrenamentul cu adevărat eficient, cuplat cu sistemele de armament potrivite și ce ar putea face această combinație de armament și militari instruiți pentru a împiedica o invazie, a mai precizat generalul american.

Anterior, și directorul CIA, William Burns, a menționat că Beijingu studiază îndeaproape evoluția războiului dintre Rusia și Ucraina și că președintele Xi Jinping nu și-a schimbat obiectivele de a uni Taiwanul cu China, chiar și prin forță dacă este necesar. 

Taiwanul este un stat insular democratic și autonom, despre care China spune că face parte din teritoriul său. Beijingul a inițiat de nenumărate ori activități militare care să pună sub presiune Taiwanul, cu scopul de a forța o unificare. Astfel de activități militare implicau zboruri ale avioanelor chineze în zona de identificare aeriană a statului insular și desfășurarea de exerciții militare în apropierea Taiwanului. 

Statele Unite au sprijinit în mod repetat Taiwan prin vânzarea de arme și sisteme de apărare. De altfel, poziția SUA față de Taiwan a devenit în timp o sursă de tensiune între Washington și Beijing.

Sursa: CNN 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday