Oamenii de știință lucrează la o ”super enzimă” care să descompună plasticul, pentru a putea rezolva uriașa problemă a poluării planetei cu acest produs. Ar putea fi utilizată în instalațiile de reciclare pe scară largă.emă a poluării planetei cu acest produs. Ar putea fi utilizată în instalațiile de reciclare pe scară largă.

În 2016 a fost descoperită într-o fabrică de reciclare din Japonia o bacterie care „digeră” plasticul. Când oamenii de știință i-au rearanjat structura pentru a examina modul în care a evoluat, au descoperit că au făcut-o din greșeală și mai eficientă. 

Studiind modul în care a reușit acea bacterie “să digere” plasticul, cercetătorii au stabilit implicarea a două enzime, care lucrează împreună, numite PETază și MHETază. Prima enzimă rupe plasticul în bucăți solubile, apoi cea de-a doua îl degradează în substanțe chimice mai simple. Ulterior, cercetătorii au combinat cele două enzime într-una singură, pentru a degrada PET-urile la o viteză la care cercetătorii speră că ar putea face eficiente instalațiile de reciclare pe scară largă. „Începe să devină viabil din punct de vedere comercial, într-un ritm mult mai rapid decât m-aș fi așteptat acum câțiva ani”, a spus John McGeehan, de la Universitatea din Portsmouth. 

Prin combinarea acestor două enzime viteza de „digerare” a plasticului a crescut de șase ori. Ele oferă descompunerea polimerilor în blocuri, care pot fi apoi recombinate în plastic virgin, fără a utiliza ulei.

Surse alternative: The Times, Proceedings of the National Academy of Sciences

Foto: Unsplash/Naja Bertolt Jensen

Folosim cookies