În 2016 a fost descoperită într-o fabrică de reciclare din Japonia o bacterie care „digeră” plasticul. Când oamenii de știință i-au rearanjat structura pentru a examina modul în care a evoluat, au descoperit că au făcut-o din greșeală și mai eficientă. 

Studiind modul în care a reușit acea bacterie “să digere” plasticul, cercetătorii au stabilit implicarea a două enzime, care lucrează împreună, numite PETază și MHETază. Prima enzimă rupe plasticul în bucăți solubile, apoi cea de-a doua îl degradează în substanțe chimice mai simple. Ulterior, cercetătorii au combinat cele două enzime într-una singură, pentru a degrada PET-urile la o viteză la care cercetătorii speră că ar putea face eficiente instalațiile de reciclare pe scară largă. „Începe să devină viabil din punct de vedere comercial, într-un ritm mult mai rapid decât m-aș fi așteptat acum câțiva ani”, a spus John McGeehan, de la Universitatea din Portsmouth. 

Prin combinarea acestor două enzime viteza de „digerare” a plasticului a crescut de șase ori. Ele oferă descompunerea polimerilor în blocuri, care pot fi apoi recombinate în plastic virgin, fără a utiliza ulei.

Surse alternative: The Times, Proceedings of the National Academy of Sciences

Foto: Unsplash/Naja Bertolt Jensen

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday