O sută de persoane au protestat la București față de adoptarea de către Guvern a OUG pe legile Justiției. Câteva zeci și la Cluj.

Aproximativ o sută de persoane s-au adunat în Piața Victoriei și au scandat lozinci anti-guvernamentale. De asemenea, câteva zeci au manifestat la Cluj, în Piața Unirii, sub sloganul ,,#NuPlecăm până nu plecați”. Amintim că astăzi, Guvernul a modificat legile Justiției prin OUG.   Una dintre cele mai importante modificări este că atât la DIICOT, cât și la DNA, crește vechimea în profesie, pentru a putea accede, la zece ani.

Procurorul General a declarat că OUG afectează dosarele în curs: ,,Vor înceta delegările pe funcții. Va fi greu de imaginat cum se vor finaliza unele anchete”.

Imagini cu protestul de la Cluj:

La finalul ședinței de Guvern, Tudorel Toader a vorbit despre modificările aduse prin OUG:

,,În sinteză, care sunt principalele modificări: în primul rând, în ordinea pe care o veți vedea în OUG, se mărește vechimea necesară în profesie în magistratură pentru cei care vor dobândi funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, funcțiile de conducere de la DNA și DIICOT, care în prezent sunt de 8 ani, deci durata minimă va fi de 15 ani. 

Detașările de procurori, inclusiv în funcție de conducere, se realizează de către Secția de procurori a CSM, când este vorba de funcții de la Parchete de pe lângă Judecătorie, Tribunal, Curtea de Apel. Când este vorba de funcții la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, DNA și DIICOT, detașarea, delegarea o dispune procurorul general al României. Prin urmare, competența va reveni doar Secției pentru procurori a CSM, dacă vreți dvs., și pentru o abordare unitară. Dacă vreți să nu fie o abordare partajată. La funcțiile de bază, dacă vreți să nu avem un organism colegial care să decidă, iar la funcțiile mai înalte, Parchetul General, DNA, DIICOT, decizia să fie unipersonală.

Atât la DIICOT, cât și la DNA, crește vechimea în profesie pentru a putea accede la zece ani. Deci, pe viitor, să fii procuror la DNA, DIICOT, va fi necesară o experiență în profesie de zece ani.

Se consolidează prin OUG și statutul procurorului detașat la DNA sau DIICOT, în sensul că astăzi procurorul șef poate să îi revoce din structură, dacă le aplică cea mai redusă sancțiune – avertismentul. Am eliminat posibilitatea revocării procurorului din structura DNA de către procurorul șef, în prezența celei mai mici sancțiuni. 

Se prevede că, pe viitor, apelurile se vor judeca în complet format din trei judecători. CSM s-a adresat în scris Ministerului Justiției, cerând să amânăm intrarea în vigoare a acestei dispoziții, pentru că nu au cum să constituie complete din trei, din moment ce deja au deficit de personal”.

Declarațiile complete aici.

Folosim cookies