Aproximativ o sută de persoane s-au adunat în Piața Victoriei și au scandat lozinci anti-guvernamentale. De asemenea, câteva zeci au manifestat la Cluj, în Piața Unirii, sub sloganul ,,#NuPlecăm până nu plecați”. Amintim că astăzi, Guvernul a modificat legile Justiției prin OUG.   Una dintre cele mai importante modificări este că atât la DIICOT, cât și la DNA, crește vechimea în profesie, pentru a putea accede, la zece ani.

15.10.2018-ziua 623-Piata Victoriei-Bucuresti-Guvernul a adoptat in sedinta de luni dimineataOUG pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul Justitiei -Vechime de 15 ani pentru procurorul general si sefii DNA si DIICOT -Se amana pensionarea anticipata a magistratilor pana la finalul anului 2019. -Complet de apel de 3 judecatori, din 2020 -Viorica Dancila va fi primita luni de presedintele Turciei, Recep Erdogan, dupa care turneul sau international va continua in tarile din Golful Persic, in conditiile in care relatiile dintre Turcia si Emirate Arabe Unite sunt cat se poate de tensionate. -Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, luni, că adunările publice trebuie declarate în prealabil, atunci când urmează să se desfășoare în piețe ori pe căi publice sau în alte locuri din vecinătatea sediilor sau imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat, potrivit agenției Mediafax. Decizia e obligatorie.

Gepostet von Vocea Strazii am Montag, 15. Oktober 2018

Procurorul General a declarat că OUG afectează dosarele în curs: ,,Vor înceta delegările pe funcții. Va fi greu de imaginat cum se vor finaliza unele anchete”.

Imagini cu protestul de la Cluj:

Notificare: #NuPlecam pana nu plecati! (15.10.2018)

Gepostet von Umbrela Anticorupție Cluj am Montag, 15. Oktober 2018

La finalul ședinței de Guvern, Tudorel Toader a vorbit despre modificările aduse prin OUG:

,,În sinteză, care sunt principalele modificări: în primul rând, în ordinea pe care o veți vedea în OUG, se mărește vechimea necesară în profesie în magistratură pentru cei care vor dobândi funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, funcțiile de conducere de la DNA și DIICOT, care în prezent sunt de 8 ani, deci durata minimă va fi de 15 ani. 

Detașările de procurori, inclusiv în funcție de conducere, se realizează de către Secția de procurori a CSM, când este vorba de funcții de la Parchete de pe lângă Judecătorie, Tribunal, Curtea de Apel. Când este vorba de funcții la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, DNA și DIICOT, detașarea, delegarea o dispune procurorul general al României. Prin urmare, competența va reveni doar Secției pentru procurori a CSM, dacă vreți dvs., și pentru o abordare unitară. Dacă vreți să nu fie o abordare partajată. La funcțiile de bază, dacă vreți să nu avem un organism colegial care să decidă, iar la funcțiile mai înalte, Parchetul General, DNA, DIICOT, decizia să fie unipersonală.

Atât la DIICOT, cât și la DNA, crește vechimea în profesie pentru a putea accede la zece ani. Deci, pe viitor, să fii procuror la DNA, DIICOT, va fi necesară o experiență în profesie de zece ani.

Se consolidează prin OUG și statutul procurorului detașat la DNA sau DIICOT, în sensul că astăzi procurorul șef poate să îi revoce din structură, dacă le aplică cea mai redusă sancțiune – avertismentul. Am eliminat posibilitatea revocării procurorului din structura DNA de către procurorul șef, în prezența celei mai mici sancțiuni. 

Se prevede că, pe viitor, apelurile se vor judeca în complet format din trei judecători. CSM s-a adresat în scris Ministerului Justiției, cerând să amânăm intrarea în vigoare a acestei dispoziții, pentru că nu au cum să constituie complete din trei, din moment ce deja au deficit de personal”.

Declarațiile complete aici.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday