Incidentul s-a produs luni seara, racheta părăsind traiectoria planificată după opt minute de la lansarea din Guyana Franceză. S-a autodistrus, iar resturile sale au căzut în Atlanticul de Sud.

Inginerii au identificat problema după doar câteva ore. Un reprezentant al companiei Arianespace care comercializează și lansează rachetele Vega a spus că a fost o problemă de producție, “o eroare umană și nu una de proiectare”. Potrivit lui, cablarea sistemului de control al vectorului de tracțiune ar fi fost fost inversată atunci când a fost asamblat motorul din etapa superioară.

Deoarece problema pare a fi de asamblare, acest tip de rachetă ar trebui să revină în operare într-un timp relativ scurt. Vega este proiectat pentru a pune pe orbită sarcini utile de mici dimensiuni, pentru cercetare științifică și observare a Pământului. Racheta are trei trepte inferioare cu combustibil solid care scot vehiculul din câmpul gravitațional al Pământului și una superioară care are rolul de a plasa sateliții pe orbită.

Sursă alternativă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday