O femeie din Brașov și-a primit viața înapoi, după 30 de ani de dureri, cu ajutorul medicului neurochirurg Horia Salca de la Spitalul Regina Maria Brașov. Aceasta și-a redobândit mobilitatea deplină pierdută de mai bine de trei decenii, printr-o operație de hernie de disc, realizată cu cele mai moderne tehnici medicale, în cadrul Spitalului Regina Maria Brașov. Două zile de recuperare post-operatorie, pentru 30 de ani de suferințe cumplite.
Durerile intense și pierderea mobilității reprezintă unele dintre manifestările frecvente ale afecțiunilor degenerative ale coloanei vertebrale. Netratată la timp, o astfel de suferință lasă urme adânci pe chipul și în viața unui om.
La 53 de ani, D.D. și-a luat inima-n dinți și a lăsat deoparte orice mit care a făcut-o ca în ultimii 30 de ani să nu se opereze de hernie de disc.
„Mi s-a spus mereu că operația presupune riscuri prea mari și niciunul dintre medicii la care m-am dus nu m-a îndrumat către operație. Așa că am scos intervenția chirurgicală din calcul, deși știam că am hernie de disc de la 22 de ani. Acum am 53. Am trăit 30 de ani cu dureri!”, este rezumatul suferinței provocate de discopatia lombară multiplă, îndurată de o femeie din Brașov.
În urmă cu 10-20 ani, zvonurile și miturile despre intervențiile chirurgicale la coloana vertebralăerau cu adevărat înfricoșătoare, unele, poate, justificate. Însă medicina și tehnica medicală au evoluat extraordinar,metodele chirurgicale utilizate au transformat aceste operatii,care cândva erau grele,în unele minim invazive, păstrând totuși un prognostic optim pentru rezolvarea suferințelor. În trecut, după ce se stabilea diagnosticul, soluția rezolvării chirurgicale a problemei era adesea exclusă. Pe fondul unui istoric vechi de lombosciatică bilaterală tratat în mod clasic, suferința s-a agravat, au apărut dureri acute, intense, atât în repaus cât și la mișcare, dureri care iradiau spre membrele inferioare, predominant pe partea stângă, asociate cu parestezii în aceleași teritorii, cu episoade de urgențăși incontinență urinară. Calitatea vieții i-a fost serios afectată, iar tratamentul uzual a devenit ineficient. În urma acestui episod sever, cu dureri atât de puternice, carenu se ameliorau în niciun fel, D.D a ajuns în cabinetul doctorului Horia Salca, de la Spitalul Regina Maria Brașov.
„Am avut dureri groaznice. Îmi este greu și să-mi aduc aminte, iar mobilitatea mea se limita la câțiva pași. Eram pur și simplu neom. Atunci am făcut cel mai bun lucru, am luat cea mai bunăși mai înțeleaptă decizie: mi-am făcut programare la primul neurochirurg disponibil de la Spitalul Regina Maria Brașov, fără să cer referințe, fără să cer detalii. Pur și simplu am știut că asta trebuie să fac și asta am făcut. Așa am devenit pacienta doctorului Horia Salcă, medicul care m-a transformat dintr-un infirm cu dureri crâncene, într-un om normal, activ și vesel”, a completat D.D.
Examenul clinic a pus în evidență diminuarea sensibilității cutanate în teritoriul corespunzător rădăcinii nervului spinal L4 pe partea stângă și durere locală la palparea regiunii lombare, iar cel imagistic (RMN) a evidențiat suferința discală intinsă (leziuni ale discurilor intervertebrale), cu protruzii difuze (o bombare spre exterior a discurilor intervertebrale) și stenoza de canal lombar la toate nivelurile. A fost observată și o hernie de disc între vertebrele lombare L4-L5, pe stânga.
„Este o tehnică practicată de multă vreme, fiind relativ simplă, dar povestea pacientei și finalul fericit sunt o demonstrație despre efectele nefaste pe care le au miturile, care produc teamă și blochează abordarea unor soluții terapeutice definitive pentru acest tip de suferințe. Sunt foarte mulți cei care se pot regăsi în acest caz și care pot să-și schimbe radical viața, punând capăt unor probleme care le afectează sever calitatea vieții. Cheile necesare pentru a ajunge acolo sunt: disponibilitatea, ascultarea empatică, luarea în comun a deciziilor, execuția tehnică ireproșabilă, însoțirea continuă pe parcursul recuperării și multe altele, frumos ilustrate și în acest caz, chiar dacă nu pare unul special.”, explică doctorul Horia Salcă, medic primar neurochirurg în cadrul Spitalului Regina Maria Brașov.
„Este liniștitor, încurajator și binefăcător să ai sentimentul că medicul te ințelege și te poate ajuta. Exact așa a fost cu doctorul Horia Salca. A fost o vibrație reală medic-pacient, cu toate explicațiile necesare.M-a preluat, m-a ghidat, m-a ajutat. Este extrem de confortabil sentimentul de încredere deplină în medicul care te îngrijește.Toate astea la un loc m-au făcut să fiu mai mult decât optimistă. Aveam senzația că am intrat în reparații și cineva vine, schimbă niște piese și te face nou din nou!”, povestește D.D.
Strategia terapeutică abordată a fost în două etape. Inițial s-a aplicat un tratament conservator cu medicație analgezică, antiinflamatoare și decontracturantă, după care s-a trecut la etapa pregătirilor preoperatorii și, în final, s-a intervenit operator îndepărtarea herniei de disc.
„Am stat în spital doar două zile. Recuperarea a fost foarte rapidăși ușoară. A fost însă fantastic că durerile au dispărut efectiv de pe o zi pe alta. Am primit, pentru perioada de convalescență, recomandarea de a evita efortul.Mama mea avea și ea mari probleme. La 10 zile după mine, doctorul Horia Salca a operat-o, iar acum este mai mult decât bine. Am întinerit amândouă”, a incheiat D.D.
#EștiMaiPuternicDecâtCrezi #CurajulEPutere #PerformanțăMedicală
Despre Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA
Rețeaua de sănătate REGINA MARIA este lider în calitatea serviciilor medicale din România, fiind singurul operator care deține trei spitale cu acreditări internaționale. Prin cele 14 acreditări deținute – o performanță unică în Europa Centrală și de Est, REGINA MARIA demonstrează constant angajamentul său pentru excelența medicală și siguranța îngrijirii pacienților.
Totodată, REGINA MARIA a inovat și segmentul serviciilor medicale pentru companii, lansând în premieră în România conceptul de abonamente corporate, în urmă cu peste 25 de ani. Mai recent, compania a dezvoltat și pachete medicale specializate pentru IMM și persoane fizice, gestionând în prezent un portofoliu de peste 720.000 de abonamente. În plus, în ultimii 10 ani, REGINA MARIA a investit aproape 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România, prin modernizarea sau deschiderea de noi locații, achiziția de aparatură performantă și pregătirea echipelor medicale.
REGINA MARIA este singura companie de servicii medicale din România care a preluat în totalitate și a integrat cu succes peste 35 de alți jucători de pe piață, având o prezență proprie în mai mult de jumătate din județele țării și acoperire națională prin intermediul celor peste 330 clinici partenere. Compania reunește 7.500 de angajați și colaboratori și oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de peste 5 milioane de pacienți.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.