Cercetătorii au investigat proprietățile aerodinamice ale mai multor tipuri de microsenzori zburători inspirați de formele mai multor tipuri de semințe ale unor plante, precum cele de arțar sau de păpădie. Aceste semințe pot călători distanțe mari (până la zeci de kilometri) doar pe baza vântului, fără a avea nicio sursă de energie mecanică.

De la acestea, ei au dezvoltat o procedură de construcție a unor mici dispozitive, cu dimensiuni de la sub un milimetru până la câțiva centimetri. Construcția lor folosește materiale avansate (polimeri cu memorie, substraturi de elastomeri) și tehnici inspirate din litografie pentru a produce în paralel zeci de astfel de dispozitive cu forme tridimensionale complexe. În plus, specialiștii au analizat comportamentul aerodinamic al acestor forme pentru a determina care au cei mai buni parametri de zbor (stabilitate, viteză maximă de cădere, rotație, etc.) pentru zborul pasiv, fără sursă de energie, doar pe baza vântului.

Apoi, cercetătorii au integrat elemente electronice de mici dimensiuni pe aceste dispozitive zburătoare. Senzorii pot măsura aciditatea sau monitoriza poluarea aerului cu particule fine, dar utilitatea acestora poate fi extinsă, iar alte aplicații de mediu sau de altă natură pot fi explorate prin introducerea altor tipuri de dispozitive electronice pe aceste dispozitive.

De exemplu, dacă ar fi echipate cu GPS, cu un modul de comunicații și un dispozitiv pentru măsurarea poluării aerului, ar putea fi folosite pentru a găsi sursele de poluare ilegale pe o zonă întinsă. În funcție de condițiile atmosferice, acestea ar putea fi eliberate dintr-un avion sau elicopter, iar apoi se pot împrăștia pe zeci sau sute de kilometri, acoperind rapid o suprafață foarte întinsă.

Sursă: Nature.

Sursă foto: Imgur.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday