Cercetătorii au pornit de la terapia sonodinamica, deja existentă, care constă în distrugerea celulelor canceroase dintr-o tumoră, pe ideea distrugerii ADN-ului acestora. Pentru asta, a fost nevoie de un mod țintit de activare a tratamentului cu ultrasunete emise doar în zona tumorii. Totuși, această terapie se lovește de două probleme: celulele canceroase produc în abundență o proteină (numită MTH1) care le protejează ADN-ul de efectul terapiei, iar substanțele folosite pentru terapie au o stabilitate scăzută și nu sunt ușor solubile, ceea ce face administrarea lor foarte dificilă.

Pentru a rezolva prima problemă, echipa de cercetători a apelat la tehnologia CRISPR-Cas9, care poate edita ADN-ul celulelor canceroase pentru a opri producția proteinelor care protejează celulele canceraose. Pentru livrarea tratamentului, cercetătorii au dezvoltat un nanomaterial care este el însuși sensibil la ultrasunete. Acesta nu este toxic și se elimină natural din corp în 72 de ore, dacă nu este activat cu ultrasunete. El este injectat în corp și este absorbit și capturat în mare majoritate de celulele canceroase. După activarea cu ultrasunete, nanomaterialul eliberează atât particulele CRISPR, care inhibă protecțiile celulelei canceroase, cât și substanțe care distrug celula canceroasă din interior.

În cadrul testelor efectuate pe șoareci de laborator, subiecții tratați în acest fel nu doar că au supraviețuit pentru mai mult 40 de zile (toți ceilalți, din grupele de control, au murit până în ziua 32), dar tumorile acestora au intrat în remisie iar apoi au dispărut. Cercetătorii au analizat și ficatul șoarecilor pe care s-a aplicat acest tratament, pentru a verifica o eventuală toxicitate a acestuia. S-a constatat că subiecții nu au fost afectați și nu au existat dovezi că tratamentul ar fi fost activat altundeva în organism în afara tumorii.

Deși foarte promițător, dezvoltarea unui astfel de tratament pentru oameni va mai dura, fiind necesare teste pentru verificarea siguranței sale dar și dacă eficacitatea dovedită la șoareci se transferă și la oameni. Chiar dacă va fi eficient, tratamentul va putea fi folosit doar pe tumorile solide localizate, nefiind aplicabil pentru alte tipuri de cancer.

Sursa: WileyOnlineLibrary

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday