Dexametazona este un corticosteroid ieftin, aprobat printre primele de către Organizația Mondială a Sănătății pentru a fi utilizat în tratarea pacienților cu Covid aflați în stare critică. Acesta reduce, dar moderat, riscul de deces, prin diminuarea inflamației, unul dintre răspunsurile sistemului imunitar la infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Un grup de cercetători din Canada a identificat și comunicat în Nature unele dintre mecanismele prin care dexametazona interacționează cu organismul uman. Ei au studiat mostre de țesut pulmonar de la pacienți Covid aflați în stare critică care au fost tratați cu acest medicament și de la unii care nu au fost tratați, precum și de la pacienți aflați în stare critică cu boli pulmonare de origine bacterială (infectați cu stafilococ sau streptococ).

Atât Covid, o boală virală, cât și cele de origine bacterială, duc la creșterea numărului de neutrofile (unul dintre principalele tipuri de celule albe) din sânge, dar de diferite subtipuri. Sistemul imunitar al pacienților Covid produce mai multe neutrofile în stări activate de interferon (un grup de molecule care semnalează prezența unui virus) și prostaglandină. Acestea joacă un rol important în distrugerea virusului în formele ușoare ale bolii, dar în stagiile târzii, când forma devine gravă, produc o suprareacție a sistemului imunitar, de unde și simptomele severe și decesul.

Administrarea de dexametazonă scade atât numărul de neutrofile, cât și proporția tipurilor de neutrofile specifice Covidului. Pe lângă faptul că aceasta slăbește suprarăspunsul sistemului imunitar (care este cauza principală a deceselor de Covid), tipurile de neutrofile rămase au un efect imunosupresiv. Mai mult, cercetătorii au găsit o metodă de a identifica persoanele pentru care tratamentul cu dexametazonă are cele mai mari șanse de a funcționa.

Cercetătorii afirmă că este nevoie de mai multă muncă de investigație pentru a înțelege felul în care se diferențiază neutrofilele și cum influențează diversele tipuri evoluția bolii, precum și cum pot fi controlate, dar aceasta deschide o nouă rută de cercetare pentru dezvoltarea de medicamente pentru tratarea Covidului și a altor boli respiratorii virale.

Sursa: Nature
Foto:  Felipe Caparros Cruz | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday