“Vestea cea bună este că doza ‘booster’ crește această protecţie împotriva Omicron de câteva sute de ori. Este vorba despre o protecție importantă furnizată de doza ‘booster’. Cu toate acestea, ea este de aproximativ patru ori mai mică decât capacitatea de neutralizare împotriva variantei Delta”, a afirmat unul dintre coordonatorii studiului. Această capacitate de protecție se referă în special la dezvoltarea formelor foarte grave de Covid.

Studiul a fost realizat de Centrul Medical Sheba și Laboratorul Central de Virusologie al Ministerului Sănătății, pe un număr de 40 de persoane, dintre care 20 au primit două doze de vaccin cu 5-6 luni în urmă și alte 20 care au primit doza 3 cu o lună înaintea cercetării.

“Cei ce au primit a doua doză de vaccin în urmă cu jumătate de an nu au capacitate de neutralizare împotriva Omicron. Totuși, ei au o anumită capacitate de neutralizare împotriva variantei Delta”, a afirmat același coordonator.

Descoperirile au fost similare cu cele prezentate de BioNTech și Pfizer la începutul săptămânii, care au reprezentat un semnal pentru comunitatea științifică asupra faptului că dozele booster sunt cel mai probabil cheia pentru a încetini tulpina Omicron. Concluziile acestui studiu urmează să fie publicate și prezentate pe larg în prestigioasa revistă The New England Journal of Medicine.

Sursa: Reuters, WSJ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday