Concret, CNSAS a emis până acum două comunicate despre Gabriela Scutea, însă datele de identificare din cele două comunicate sunt diferite.

Astfel, în comunicatul din 18.12.2019, Scutea Gabriela apare ca fiind născută la Sibiu, jud. Sibiu, din mama Paraschiva, fără tată.

În același timp, în comunicatul din 25.02.2020, Gabriela Scutea apare ca fiind născută la Sighișoara, jud. Mureș, din părinții Ioan și Maria.

 

Comunicatul integral al Asociației „Inițiativa pentru Justiție”:

Prin comunicatele din 18.12.2019 și respectiv 25.02.2020 ale Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, postate pe site-ul C.N.S.A.S., s-a transmis, printre altele, că în ședințele din datele respective Colegiul C.N.S.A.S. a constatat că nu au fost identificate documente noi sau neprocesate față de cele  reținute în  adeverința nr. 2965/2010  eliberată  anterior doamnei Scutea Gabriela, şi a  dispus  menținerea adeverinței.

Cu toate acestea, se constată că datele personale ale actualului procuror general al P.Î.C.C.J. sunt diferite în cele două comunicate. Astfel, în comunicatul din 18.12.2019, Scutea Gabriela apare ca fiind născută la Sibiu, jud. Sibiu, din mama Paraschiva, fără tată, iar în comunicatul din 25.02.2020, ca fiind născută la Sighișoara, jud. Mureș, din părinții Ioan și Maria.

Precizăm că datele personale care apar pe adeverința nr. 2965/2010, publicată pe site-ul C.N.S.A.S., sunt cele care se regăsesc în comunicatul din 18.12.2019.

Față de aceste aspecte, lăsând la o parte trimiterea care s-ar putea face la „nașteri sau alte forme de procreere” (citat din dintr-un discurs al procurorului general Scutea Gabriela în fața CSM), semnalăm riscul serios ca verificările care se fac în cadrul C.N.S.A.S. cu privire la colaborarea cu fosta Securitate a anumitor persoane care candidează și ulterior ocupă anumite funcții publice de mare importanță să se facă prin utilizarea, cel puțin parțială, a unor date personale care se referă la alte persoane, iar inadvertențele care apar pe site-ul C.N.S.A.S. în privința procurorului general Scutea Gabriela să nu fie simple erori, ci consecințele unui sau mai multor „acte ratate”.

Pentru aceste motive, solicităm C.N.S.A.S. explicații publice cu privire la documentele avute în vedere și modalitatea de lucru prin care s-a ajuns ca pe site-ul său să apară contradicții cu privire la datele personale utilizate pentru verificarea calității de colaborator al fostei Securități în cazul procurorului general SCUTEA GABRIELA, precum și refacerea, dacă este cazul a verificărilor cu privire la aceasta.

De asemenea, solicităm Parlamentului demararea unei proceduri de control la C.N.S.A.S. în ceea ce privește întreaga procedură de eliberare a adeverinței nr. 2965/2010 și de efectuare a verificărilor ulterioare emiterii acesteia.

Precizăm că, deși într-un stat de drept verificarea acestor aspecte s-ar putea face și de către parchetul competent, în concret, datorită funcției persoanei la care se referă adeverința menționată și existenței unui precedent în care aceasta a infirmat toate actele de urmărire penală efectuate într-un dosar sensibil în care avea cel puțín calitatea de martor și abia apoi a considerat de cuviință să formuleze declarație de abținere, considerăm că un demers de natură penală nu ar fi apt să înlăture suspiciunea apărută cu privire la procurorul general al P.Î.C.C.J. în urma publicării celor două comunicate ale C.N.S.A.S.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday