Potrivit lui Jean-March Sauve, șeful comisiei care a întocmit raportul, abuzul a fost sistematic, iar Biserica nu numai că nu a luat măsurile necesare pentru prevenire, dar a închis voit ochii, nu a raportat cazurile și uneori “a pus în cunoștință de cauză copii împreună cu prădătorii sexuali”. Acesta a adăugat că Biserica a manifestat până în anii 2000 indiferență totală față de victime și că a început să își schimbe cu adevărat atitudinea abia începând din 2015-2016.

Conform lui Sauve, comisia a identificat în jur de 2.700 de victime, dar că un studiu amplu realizat de grupuri de cercetare din sondaje a estimat că au existat în jur de 216 mii de victime. Numărul real s-ar putea apropia de 330 de mii, dacă fi incluse și abuzuri ale membrilor laici.

De asemenea, investigația a scos la iveală dovezi cu privire la 2.900-3.200 de agresori, dintr-un total de 115 mii de preoți și alți clerici.

În acest iad au existat crime abominabile în masă, dar au fost și lucruri mai grave: trădarea încrederii, trădarea moralului, trădarea copiilor”, a spus Devaux, acuzând Biserica de lașitate, numind-o instituție disfuncțională.

Comisia independentă de Biserică a fost înființată de episcopii catolici din Franța la sfârșitul anului 2018 pentru a face lumină asupra abuzurilor și pentru a restabili încrederea publicului în Biserică. Dezvăluirile se adaugă crizelor din ultimii 20 de ani care au zguduit Biserica Romano-Catolică, după o serie de scandaluri de abuzuri sexuale din întreaga lume, în care copiii au fost adesea victime. Raportul se bazează pe arhive ale Bisericii, ale instanțelor și ale poliției, precum și pe interviuri cu victimele.

Surse alternative: Reuters, BBC.

Sursă foto: Diego Vito Cervo | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday