Potrivit unei analize publicată în revista Nature, stilul de viață al unui grup de trei cetățeni ai SUA produce un nivel de poluare (în emisii de dioxid de carbon aproximativ 4.434 tone metrice) care ucide o persoană, ca raport între totalul poluării planetei și numărul deceselor produse de aceasta.

De asemenea, studiul arată că o singură termocentrală pe cărbune omoară, în medie, 900 de persoane. 

Cercetătorii încearcă de mai mult timp să cuantifice modul direct în care poluarea produce deja victime omenești, iar analiza are la bază mai multe studii de sănătate publică, ce arată că, pentru fiecare 4.434 tone metrice de CO2 care pătrund în atmosferă, peste rata emisiilor din 2020, o persoană, la nivel global, va deceda prematur, din cauza poluării și a schimbărilor climatice. Acest număr suplimentar de emisii de dioxid de carbon este egal cu cel produs de 3,5 americani, într-un interval de o viață. 

La scară mai largă, analiza arată că, prin eliminarea completă, până în 2050, a emisiilor ce provoacă încălzirea planetei, peste 74 milioane de vieți ar fi salvate până la sfârșitul acestui secol. 

Acesta este un număr semnificativ de vieți care pot fi salvate dacă se adoptă măsurile de combatere a schimbărilor climatice. Am fost surprins de numărul atât de mare al deceselor. Cu toate acestea, există o incertitudine cu privire la acest număr, care poate fi mai mic sau poate fi mult mai mare”, a declarat autorul analizei, Daniel Bressler, membru al Institutului de cercetare a Pământului de la Universitatea Columbia, SUA. 

Studiul ilustrează nivelurile de emisii generate de consumul oamenilor din diferite părți ale globului. Echivalentul poluării produse de cei trei cetățeni americani este creat, în același interval de timp, de șase germani, nouă britanici, 25 de cetățeni ai Braziliei sau de 146 de cetățeni ai Nigeriei. 

Surse alternative: Nature,  The Guardian.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday