Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în luna octombrie au decedat în total în România 27.491 de persoane, cu 5.518 mai multe decât în septembrie 2020.

Numărul este cu 6.412 mai mare decât cel al deceselor înregistrate în octombrie 2019 (+30%) și reprezintă o creștere de 27,3% față de media lunii octombrie a ultimilor nouă ani (2011-2019).

Este posibil ca acesta să fie un record al deceselor lunare înregistrat în România în ultimele decenii, deși Institutul Național de Statistică nu a putut confirma această informație. Doar în luna ianurie 2019 s-a mai înregistrat un număr de decese de peste 27 de mii, dar și acela este mai mic decât cel din octombrie 2020.

Datele INSSE arată că deși se înregistrează recorduri de mortalitate lunară pe ultimii doi ani doar pentru categoriile de vârstă mai mari de 40 de ani, creșterile semnificative sunt la categoriile de vârstă de peste 70 de ani.

Precizăm că din datele comunicate de Grupul de Comunicare Strategică, reiese că în luna octombrie au decedat cu coronavirus 2.143 de persoane. Diferența, de aproape trei ori mai mare, față de mortalitatea lunară obișnuită a României, nu poate fi interpretată ca provenind în mod necesar din decese neîregistrate de coronavirus, sistemul sanitar din România fiind în această perioadă sub presiune, cu dificultăți în tratarea tuturor afecțiunilor.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday