Institutul Național de Statistică anunță că în primul trimestru al anului, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 41.800, în scădere cu 5,3 mii față de trimsterul anterior.

Față de trimestrul trecut, cea mai mare scădere a locurilor de muncă a fost în industria prelucrătoare (-1.800 de locuri). În același timp, rata locurilor de muncă vacante a fost 0,84%, în scădere cu 0,11 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.

Totodată, față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul acestora a scăzut cu peste 16 mii. Cea mai importantă scădere s-a observat în industria prelucrătoare (-6.000 de locuri vacante). De asemenea, o altă scădere relativ semnificativă a locurilor de muncă s-a regăsit în transport şi depozitare (-1.800 de mii locuri vacante).

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,99%), respectiv în alte activităţi de servicii (1,97%). În industria prelucrătoare s-au concentrat circa 22% din numărul total al locurilor de muncă vacante (9.200 de locuri vacante).

Sectorul bugetar a însumat aproape 29% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, câte 5,5 mii locuri vacante s-au regăsit
atât în administraţia publică, cât şi în sănătate şi asistenţă socială, iar o mie locuri vacante în învăţământ.

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cea mai mică valoare în hoteluri şi restaurante (0,16%), iar numărul total al
locurilor de muncă vacante în tranzacţii imobiliare (o sută de locuri vacante).

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday