În luna mai s-au înregistrat 24.527 de decese din toate cauzele, cu 3.556 mai multe decât în mai 2020, dar cu 4.991 mai puține decât în aprilie 2021. Din total, 53% au fost provocate de boli ale aparatului circulator, 16% din cauza tumorilor, iar 15,4% din cauza bolilor aparatului respirator (inclusiv coronavirus). INS notează că după șapte luni, bolile aparatului respirator nu mai sunt a doua cauză principală de deces, ci a treia.

Totuși, față de luna mai 2020, s-au înregistrat de 2,2 ori mai multe decese provocate de bolile aparatului respirator, astfel că INS notează: mișcarea naturală a populației s-a aflat sub spectrul crizei sanitare în luna mai 2021”. Grupul de Comunicare Strategică a raportat oficial în luna mai 2.203 decese provocate de coronavirus, dintre care 63 s-au produs anterior lunii mai, dar au fost consemnate de INSP pe parcursul lunii respective, în cadrul buletinelor zilnice Covid.

”Fenomenul de mortalitate înregistrează o evoluție sezonieră, fiind mai accentuat în lunile de iarnă și înregistrând cele mai mici valori în lunile iulie, august, septembrie. În contextul pandemiei COVID19, în luna martie 2021 s-a înregistrat a treia cea mai mare creștere a numărului de decese, după creșterile din lunile noiembrie și decembrie din anul 2020, iar din luna aprilie 2021 se înregistrează un trend descrescător, care a continuat şi în luna mai 2021, dar cu valori încă superioare celor din lunile corespunzătoare ale anului precedent”, explică INS în comunicatul de presă.

Institutul Național de Statistică mai arată că ”în anul 2020, numărul deceselor a crescut semnificativ în lunile octombrie, noiembrie și decembrie față de aceleași luni din anul 2019, iar în lunile ianuarie-februarie 2021 se observă un trend descrescător al numărului de decese față de ultimele luni ale anului 2020, numărul acestora rămânând în continuare mai ridicat decât cel înregistrat în aceleași luni ale anului precedent”.

În contextul pandemiei, în luna martie 2021 s-a înregistrat a treia cea mai mare creștere a numărului de decese, după creșterile din lunile noiembrie și decembrie din anul 2020, iar din luna aprilie 2021 se înregistrează un trend descrescător, care a continuat şi în luna mai 2021, dar cu valori încă superioare celor din lunile corespunzătoare ale anului precedent, conform INSSE.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday