Potrivit datelor Universității Johns Hopkins, citate de The Wall Street Journal, până joi, 10 iunie, au fost înregistrate oficial, la nivel mondial, 1,884 de milioane de decese provocate de coronavirus, de la începutul anului 2021. Pe parcursul anului 2020, numărul deceselor ajunsese până la 1,880 milioane.

Evoluția geografică a pandemiei este acum diferită, însă. Datorită vaccinurilor, țările occidentale, mai bogate, au reușit să reducă la minimum răspândirea epidemică și numărul deceselor, în timp ce aceasta a explodat în Asia, Africa și țările mai sărace.

Într-un articol publicat în publicația Foreign Affairs, mai mulți epidemiologi arondați rețelei de oameni de știință Pandefense Advisory, propun o administrare a pandemiei la nivel mondial. SUA și țările bogate ar trebui să pună la dispoziție un stoc de vaccinuri, care să poată fi mobilizate rapid în zonele în care izbucnește un nou focar epidemic, iar măsurile de carantină ar trebui rapid puse în aplicare la nivel regional: “Este timpul să o spunem cu voce tare: virusul care a provocat pandemia Covid-19 nu dispare. SARS-CoV-2 nu poate fi eradicat, deoarece s-a transmis deja mai multor specii diferite de animale. O imunitate de turmă globală, pentru oameni, promovată cândva ca singura soluție, nu mai poate fi atinsă. Majoritatea țărilor pur și simplu nu au suficiente vaccinuri, iar acolo unde sunt vaccinuri prea mulți oameni refuză să le facă. Ca urmare, lumea nu va ajunge la punctul în care sunt suficient de mulți oameni imunizați pentru a opri răspândirea virusului înainte de apariția unor noi variante periculoase, mai transmisibile, rezistente la vaccinuri și chiar capabile să se sustragă testelor de diagnostic actuale. Astfel de super-tulpini ar putea readuce oricând lumea la punctul de la care a pornit. Anul 2020 s-ar putea repeta din nou.”

Articolul The Forever Virus, din Foreign Affairs este gratuit și poate fi citit aici, în limba engleză.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday