Reuters arată că a durat peste un an ca numărul de cazuri să ajungă la o sută de milioane, în timp ce următoarea sută de milioane de infectări a fost înregistrată în doar șase luni. Pandemia a provocat la nivel global decesul a aproximativ 4,4 milioane de oameni.
Creșterea numărului de cazuri de Covid-19 la nivel mondial evidențiază și mai mult prăpastia creată între națiunile bogate și cele sărace, în ceea ce privește vaccinarea. Numărul infectărilor este în creștere în aproximativ o treime din țările lumii, în special în țările care nu au vaccinat jumătate din populație cu cel puțin o doză. Conform analizei Reuters, numărul de cazuri a crescut constant în cel puțin 83 din 240 de țări. Sistemele de sănătate din aceste state suferă în continuare presiuni foarte mari.
OMS cere amânarea administrării celei de-a treia doză, până când cel puțin 10% din populația mondială va fi imunizată. ”Avem nevoie de o inversare urgentă, de la majoritatea vaccinurilor care pleacă către țările bogate, la majoritatea care pleacă către cele sărace”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Conform datelor oficiale, cel puțin 2,6% din populația lumii a fost infectată, dar este probabil ca ponderea să fie mai mare din cauza numărului limitat de teste efectuate în mai multe zone. Dacă numărul de oameni infectați ar fi într-o singură țară, aceasta ar fi a opta cea mai populată din lume, după Nigeria.
Țările care raportează în medie cele mai multe cazuri săptămânale, SUA, Brazilia, Indonezia, India și Iran, reprezintă aproape 38% din numărul total de infectări dintr-o zi.
SUA înregistrează unul din șapte cazuri de infectare la nivel global. În statele americane cu rate scăzute de vaccinare, precum Florida și Louisiana, spitalizările au ajuns la un nivel record, deși la nivel național 70% din populația adultă a primit deja cel puțin o doză de vaccin anti-Covid. Persoanele nevaccinate reprezintă aproape 97% din cazurile grave de infectare.
Și țările Asiei de Sud-Est se confruntă cu o creștere considerabilă a cazurilor de Covid. Cu doar 8% din populația lumii, regiunea raportează aproximativ 15% din numărul total de infectări la nivel global. Indonezia înregistrează cele mai multe decese asociate virusului, depășind astăzi 100 de mii, iar India se află în fața unui nou val de infectări.
OMS și-a propus să strângă 11,5 miliarde de dolari pentru a combate tulpina Delta, conform unui raport citat de Reuters.
Sursă: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.