Platforma “Fii pregătit”, subordonată Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a transmis un comunicat în care realizează un bilanţ al ultimelor 24 de ore. Pe scurt, s-a intervenit la peste două mii de situaţii de urgenţă, cele mai multe în jumătatea de nord a ţării, care a fost puternic afectată de fenomenele meteo.

“Record de intervenții în ultimele 24 de ore! Prima zi din an când numărul situațiilor de urgență gestionate de pompierii salvatori, la nivel național, depășește pragul de 2.000!

Mai bine de 1.500 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD, 124 de incendii au fost stinse de pompieri, iar peste 440 alte situații de urgență reprezintă misiunile gestionate ieri, 25 iulie 2023, de colegii noștri.

Un efort deosebit a fost concentrat pentru gestionarea efectelor generate de manifestarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase. Astfel, în ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit în 113 localități din 15 județe regăsite în jumătatea de Nord a țării (AB, AR, BC, BH, BN, CS, CJ, HD, HR, MM, MS, SJ, SM, SV și TM) pentru limitarea și înlăturarea efectelor vremii nefavorabile prognozate în această perioadă.

Totodată, avertizarea populației din zonele vizate de avertizările hidrometeorologice s-a realizat prin intermediul celor 26 mesaje text transmise în 16 județe din țară, prin sistemul RO-ALERT.

Majoritatea solicitărilor de sprijin au fost primite pentru degajarea copacilor căzuți pe carosabil, autoturisme sau clădiri, 250 astfel de situații fiind gestionate cu promptitudine. Evenimentele s-au soldat cu pagube materiale însemnate, 111 autoturisme, 36 de case și 14 blocuri fiind avariate. De asemenea, copacii doborâți de vânt au blocat temporar traficul feroviar pe magistrale din județele Bistrița-Năsăud, Brașov și Hunedoara.

La acest moment, singurele intervenții în desfășurare sunt cele ale echipelor specializate aparținând operatorului de distribuție și furnizare a energiei electrice, pentru remedierea situațiilor semnalate, în cel mai scurt timp. Important de menționat este și faptul că în prezent nu sunt semnalate persoane blocate sau urgențe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor hidrometeorologice.

Urmează încă o zi de foc în Sudul României, în timp ce județele din centrul și Nordul țării rămân în continuare sub incidența prognozelor de instabilitate atmosferică”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday