“Nu este vorba despre cravate, ci despre identitate culturală”, a declarat Rawiri Waititi după ce a ieșit din clădire. Acesta a decis să poarte în timpul ședinței o “taonga” – un colier specific Maori. 

Trevor Mallard, președintele Camerei, l-a avertizat de două ori pe Waititi că nu poate vorbi în plen dacă nu are cravată, dar acesta din urmă a insistat să susțină un discurs, motiv pentru care a fost dat afară din sală. Nu este prima dată când Waititi este rugat să părăsească parlamentul. 

Mallard a declarat că, deși cravatele sunt depășite în opinia sa, cei mai mulți parlamentari au cerut în ultimele luni menținerea regulii privind cravata.

“Am scos cravata colonială în semn de protest că a continuat să colonizeze, să sufoce și să suprime drepturile Maori, pe care Mallard sugerează că ni le oferă tuturor, în mod egal”, a spus Waititi.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat că nu este un subiect despre care poate avea “o părere puternică” și că nu are obiecții față de cineva care poartă sau nu cravată în parlament.

“Există probleme mult mai importante pentru noi toți”, a spus Ardern.

Sursa: Reuters

Foto: 1News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday