După luni de negocieri cu Germania, așa-numita Inițiativă de Intervenție Europeană își propune să reunească o coaliție de militari dispuși să reacționeze la crize din apropierea granițelor Europei, fără NATO sau Statele Unite.

Ministrul francez al apărării, Florența Parly, care va organiza o ceremonie în Luxemburg, a declarat duminică pentru ziarul Le Figaro că Franța, Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Estonia vor semna un act de intenție în acest sens.

“Apărarea europeană are nevoie de o cultură strategică comună”, a spus ea. Diplomați ai UE au confirmat planurile prevăzute pentru ziua de luni.

Președintele francez Emmanuel Macron a propus această idee într-un discurs din septembrie anul trecut, idee care a fost primită inițial cu scepticism, deoarece Uniunea Europeană a aprobat în decembrie un pact de apărare care are ca scop dezvoltarea forțelor și a armelor.

Miniștrii apărării din cadrul UE vor conveni, luni, asurpa regulilor pactului respectiv, cunoscut sub numele de PESCO (Permanent Structured Cooperation), care va fi susținut de un nou fond de apărare în valoare de câteva miliarde de euro, începând din 2021, dar care nu va include Marea Britanie, întrucât părăsește Uniunea la sfârșitul lunii martie a anului viitor.

https://www.reuters.com/article/us-france-military/outside-eu-france-to-launch-crisis-force-with-britain-others-idUSKBN1JL0R9

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday