Ministerul Apărării al Taiwanului a transmis că 29 de aeronave militare ale Chinei au pătruns marți în spațiul aerian de identificare al insulei. A informat că între acestea se aflau avioane de vânătoare, de interceptare, antisubmarin și de realimentare. 

Ca răspuns, autoritățile taiwaneze au ridicat avioanele de luptă și au dislocat sistemele de rachete antiaeriene. Ultimul incident de acest gen a avut loc în urmă cu mai puțin de o lună.

Taiwanul are propriul guvern de mai bine de 70 de ani, odată cu încheierea unui război civil în urma căruia naționaliștii s-au retras de pe insulă, amintește CNN. În ciuda acestui fapt, autoritățile de la Beijing consideră că teritoriul este parte integrantă a Chinei. O altă dispută între cele două părți o reprezintă strâmtoarea Taiwanului, pe care China o consideră ca fiind a sa, iar nu liberă circulației internaționale.

Recent, ministerul chinez al Afacerilor Externe nu a exclus orice posibilitate, nici măcar războiul, în cazul în care Taiwanul își proclamă independența. În urma acestei declarații, secretarul american al Apărării a acuzat Beijingul de acțiuni agresive și periculoase în Asia și a reafirmat că SUA doresc menținerea statutului actual asupra teritoriului.

Conform dreptului internațional, spațiul aerian suveran al unei țări se întinde pe 12 mile marine începând de la coastele acesteia, la fel ca și apele internaționale. De la această distanță, începe spațiul aerian de identificare. 

Sursa: CNN 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday