Potrivit institutului național de statistică (SSB), statul norvegian a încasat anul trecut aproximativ 140 de miliarde de dolari din exportul de petrol și gaze, pe fondul creșterii prețurilor energiei, din cauza răboiului din Ucraina. Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa în 2022, după ce Rusia și-a redus livrările. Țara scandinavă și-a crescut exporturile și a profitat, în același timp, de prețurile record înregistrate vara trecută pentru gazele naturale.

SSB notează că statul norvegian a înregistrat anul trecut venituri de trei ori mai mari din exportul de petrol și gaze, ”cele mai mari înregistrate vreodată în statistici”, comparativ cu cele 498 de miliarde de coroane (47 de miliarde de euro) din 2021.

Norvegia a decis să acorde Ucrainei un ajutor civil şi militar în valoare de 75 de miliarde de coroane (6,8 miliarde de euro) pe perioada 2023-2027, adică 15 miliarde de coroane pe an.

Sursă: Barron’s

Foto: Wkcode | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday