Institutul de sănătate publică al Norvegiei a propus încă de acum o lună ca guvernul să urmeze modelul Danemarcei și să elimine complet AstraZeneca din programul național de vaccinare. Premierul Solberg a menționat că, cel mai probabil, dozele de AstraZeneca rămase vor fi redistribuite către alte țări din UE sau prin intermediul programului Covax.

Totodată, premierul norvegian spune că încă nu va fi permisă administrarea serului Johnson&Johnson, dar țara va face stocuri cu acest vaccin, pentru eventuale situații urgente.

Norvegia a suspendat folosirea serului AstraZeneca pe 11 martie, după unele persoane au raportat reacții adverse, precum formarea de cheaguri de sânge, sângerări și un număr scăzut de trombocite în organism. Unele dintre persoanele care au suferit de astfel de reacții adverse au decedat ulterior. Până la acest moment, Norvegia a vaccinat o treime din populație cu ambele doze și mai folosește în acest moment doar vaccinurile Pfizer și Moderna.

La începutul lunii, Danemarca lua decizia de a renunța la vaccinul Johnson&Johnson. Între timp, a împrumutat Germaniei 55 de mii de doze de vaccin AstraZeneca, după eliminarea acestuia din programul național.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday