Prof. Paul Hunter și dr. Julii Brainard de la University of East Anglia (UK) spun că datele colectate arată o protecție ridicată chiar înainte ca cea de-a doua doză să fie administrată la 21 de zile, dar eficacitatea primei injecții era încă aproape zero până la aproximativ 14 zile după vaccinare, dar după ziua 14 imunitatea a crescut treptat zi de zi până la aproximativ 90% în ziua 21.

Rezultatele britanicilor, care au luat decizia de a amâna a doua doză a vaccinului Pfizer pentru a injecta mai mulți oameni cu prima doză, contrazic un studiu anterior tot din Israel, care arăta că o singură doză poate să nu ofere o protecție adecvată.

Cu toate acestea, ei avertizează că riscul de infecție s-a dublat în primele opt zile după vaccinare, pentru că oamenii au devenit mai puțin precauți. “Surprinzător, incidența zilnică a cazurilor a crescut puternic după vaccinare până la ziua opt. Nu știm de ce a existat această creștere inițială a riscului de infecție, dar poate fi legată de faptul că oamenii sunt mai puțin precauți în ceea ce privește regulile sanitare după ce au primit serul”, a spus Hunter.

Decizia autorităților britanice de a amâna a doua doză a atras critici, dar Paul Hunter susține că deși nu știe cât va dura protecția după o singură doză, este puțin probabil ca eficiența să scadă abrupt în următoarele nouă săptămâni.

Sursă: The Guardian 

Foto: Unsplash/Hakan Nural

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday