Mii de oameni s-au adunat pe străzile din Paris pentru a denunța violența poliției și proiectul de lege inițiat de partidul președintelui Macron, prin care se incriminează publicarea unor fotografii sau înregistrări video în care apar membri ai forțelor de ordine în timpul serviciului. Manifestanții susțin că proiectul de lege afectează libertatea presei și permite ca abuzurile poliției să rămână nedescoperite.

Protestatarii au mărșăluit prin capitala Franței sub supravegherea atentă a poliției, cu pancarte pe care scria „Franța, țara drepturilor poliției” și „Retrageți legea siguranței”.

Într-un incident, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene după ce protestatarii au lansat focuri de artificii spre polițiști. Tineri cu glugă pe cap au spart un vitrina unui magazin și au vandalizat mobilierul stradal. Incidente similare între protestatari și polițiști au avut loc și la protestul de săptămâna trecută.

 

Într-o întoarcere la 180 de grade, la începutul acestei săptămâni, partidul de guvernământ al președintelui Macron a anunțat că va rescrie o parte din proiectul de lege de securitate care ar limita drepturile de circulație a imaginilor cu ofițeri de poliție, după ce a provocat o reacție puternică în rândul publicului și al stângii politice.

La începutul lunii noiembrie, mai mulți polițiști au bătut un bărbat de culoare, fapt care a intensificat furia publică. Incidentul a ieșit la iveală după în mediul online au început să circule imagini video.

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday