Oficialii europeni elaborează planuri pentru un embargo asupra produselor petroliere rusești, o mișcare la care Germania manifestă ezitare, din cauza costurilor mari, a potențialului de a perturba politica în regiune și creșterilor prețurilor la energie.

După ce la începutul acestei luni a interzis pentru prima dată cărbunele rusesc, cu o perioadă de tranziție de patru luni pentru a anula comenzile în curs, este probabil ca Uniunea Europeană să adopte o interdicție în faze similare pentru petrolul rusesc, au declarat oficialii și diplomații UE pentru The New York Times. Abordarea este concepută pentru a oferi Germaniei, în special, timp pentru a-și găsi furnizori alternativi.

Embargoul propus va fi negociat cel mai devreme după runda finală a alegerilor din Franța, pe 24 aprilie, pentru a se asigura că impactul asupra prețurilor la pompă nu o favorizează pe Marine Le Pen în detrimentul lui Emmanuel Macron.

Cronologia este la fel de importantă ca și detaliile interdicției și indică nivelul de prag necesar pentru a convinge toate cele 27 de țări UE să accepte să facă acest pas de neconceput, în timp ce Rusia pregătește o ofensivă în estul Ucrainei.

Dar oficialii și diplomații, care au vorbit sub condiția anonimatului pentru The New York Times, au spus că este probabil că măsura va fi luată chiar și în absența unui așa-zis declanșator, un alt important eveniment precum atrocitățile din Bucea, dar un eveniment asemănător ar putea aduce certitudinea implementării măsurii.

Comisia și membrii UE au evitat până acum să definească liniile roșii care ar declanșa sancțiuni asupra Rusiei”, a declarat Emre Peker, director la consultanța Eurasia Group.Mă aștept ca UE să evite definirea factorilor declanșatori. (…) Orice alte catastrofe majore care vor avea loc nu vor face decât să adauge mai mult impuls răspunsului UE”.

Uniunea Europeană, care a impus cinci seturi de sancțiuni financiare din ce în ce mai severe împotriva Rusiei de la începutul invaziei pe 24 februarie, este supusă unei presiuni uriașe din partea aliaților pentru a nu mai umple cuferele Kremlinului prin achiziții de petrol. Până acum au ținut deoparte importurile de gaze din Rusia, deoarece rămân prea critice pentru economiile europene importante, în special pentru Germania.

Dar câteva state nu sunt pregătite pentru a face față consecințelor economice ale închiderii robinetului asupra importurilor de petrol rusești. Rusia este cel mai mare furnizor de petrol al Uniunii Europene, oferind blocului un sfert din importurile sale de petrol și produse petroliere în 2020.

Germania este “foarte dependentă de petrolul și gazele rusești”, notează The New York Times, așadar se opune unui embargo rapid, universal și simultan la nivelul UE. Germania primește 34% din petrolul său din Rusia. O provocare-cheie va fi nu numai găsirea de furnizori alternativi care să compenseze acest lucru, ci și alinierea suficientă a transportului terestru pentru petrolul care se îndreaptă către cele două rafinării ale sale, care sunt alimentate de conducte din Rusia.

Ungaria, o altă țară a UE care este foarte dependentă de petrolul rusesc, a cerut ca sancțiunile viitoare să fie decise de liderii UE, mai degrabă decât de înalți diplomați sau miniștri, ridicând perspectiva unui summit de urgență pentru a dezbate acest subiect.

Deocamdată, elaborarea noilor măsuri este realizată de un număr restrâns de experți de la Comisia Europeană, brațul executiv al blocului, condus de șeful de cabinet al președintelui Ursula von der Leyen, Björn Seibert.

Dar, pe lângă alegerile din Franța, calendarul este încetinit și de Paștele Catolic din 17 aprilie și de Paștele Ortodox din 24 aprilie, ambele sărbătorite în Europa, ceea ce înseamnă că măsurile ar urma să fie pusă în dezbatere la sfârșitul lunii aprilie, cel mai devreme.

Un summit al liderilor UE despre situația Ucrainei este deja programat pentru sfârșitul lunii mai, dar oficialii au afirmat că posibile evenimente din Ucraina, în special după lansarea ofensivei ruse în est, ar putea devansa întâlnirea, pentru a aborda problema embargoului pentru petrol. Dar cu toate aceste avertismente aplicabile, ceea ce odată părea un pas imposibil pentru Europa, devine acum probabil, au declarat oficialii pentru New York Times.

Sursa: The New York Times

Sursa foto: Dreamstime/Orientaly

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday