Sunt puține lucruri pe care președintele Rusiei, Vladimir Putin, le dorește mai mult decât slăbirea NATO, alianța militară între Statele Unite, Europa și Canada, care a descurajat agresiunea sovietică și rusă pentru 70 de ani.

Anul trecut, președintele Trump a sugerat o mișcare echivalentă cu distrugerea NATO, retragerea Statelor Unite.

Importanți oficiali ai administrației au declarat pentru New York Times că, de mai multe ori, în decursul anului 2018, Donald  Trump a declarat în discuții private că dorește să retragă SUA din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Actualii și foști oficiali care sprijină Alianța au declarat că se temeau că Trump ar putea reveni la amenințarea sa, deoarece cheltuielile militare ale aliaților au continuat să rămână în urma obiectivelor stabilite de președinte.

În zilele ce au precedat un summit NATO din vara trecută, Trump le-a spus oficialilor săi de securitate națională că nu vede rostul alianței, pe care a catalogat-o ca fiind inutilă și prea costisitoare pentru SUA.

Ulterior, echipa de securitate națională a președintelui Trump, din care făceau parte și Jim Mattis și John R. Bolton, consilierul pentru securitatea națională, au insistat să mențină strategia americană fără să menționeze o retragere din NATO, care ar reduce drastic influența Washingtonului în Europa și ar putea încuraja Rusia.

În prezent, dorința președintelui de a retrage SUA din NATO dă naștere tot mai multor îngrijorări în rândul oficialilor care lucrează în domeniul securității, exprimate pe fondul tentativelor lui Trump de a păstra întâlnirile cu Putin secrete față de propriul personal și pe fundalul unei investigații FBI ce vizează legăturile administrației prezidențiale cu Rusia.

O retragere din NATO “ar fi unul dintre cele mai dăunătoare lucruri pe care orice președinte ar putea să le aducă intereselor SUA“, a declarat Michèle A. Flournoy, subsecretar de apărare pe vremrea președintele Barack Obama.

“Aceasta ar distruge 70 de ani de muncă minuțioasă sub mai multe administrații, republicane și democratice, pentru a crea probabil cea mai puternică și avantajoasă alianță din istorie”, a spus Flournoy într-un interviu. “Și ar fi cel mai sălbatic succes pe care Vladimir Putin ar putea să-l viseze”.

Amiralul James G. Stavridis, fostul comandant suprem al NATO, a declarat că retragerea americană din Alianță ar fi “o greșeală geopolitică de proporției epice“.

Doar discutarea ideii de a părăsi NATO  ar fi darul secolului pentru Putin“, a spus amiralul Stavridis.

Citește integral articolul în limba engleză aici.