Câinele robot a fost trimis să inspecteze un apartament din Bronx, în care fuseseră ținuți ostatici doi bărbați. Unul dintre ei a reușit să scape și a alertat autoritățile. Pentru că răpitorii erau înarmați, poliția a decis să trimită robotul, care a constat că apartamentul este gol, iar atacatorii fugiseră.

Câinele robot are 70 de kilograme, este dotat cu camere și lumini, vedere nocturnă, precum și un sistem de comunicație care permite polițiștilor să-l manevreze de la distanță. Are o autonomie de 90 de minute de funcționează și se deplasează merge cu o viteză de aproape 5 km/h, comaparabilă cu a unui om care merge în pas alert. Prețul unui astfel de robot pornește de la 74 de mii de dolari și poate crește în funcție de dotări.


“NYPD folosește drone și roboți încă din anii 1970 în situații de luări de ostatici și amenințări cu bombă”

Consiliul municipal din New York a adoptat în iulie anul trecut o lege care impune Departamentului de Poliție (NYPD) să fie mai transparent cu privire la instrumentele sale de supraveghere, inclusiv utilizarea robotului Digidog. Militanții pentru libertăți civile sunt îngrijorați privind posibilitatea înarmării robotului și atribuirea unor funcții pe care le au acum doar polițiștii umani.

Digidog este construit de Boston Dynamics și este testat de alte două poliții municipale din SUA, pe lângă NYPD. Pe numele său industrial Spot, câinele-robot a început să fie comercializat în vara trecută și a fost cumpărat mai ales de companii de utilități și energie și firme de construcții, care îl folosesc pentru a intra în spații prea periculoase pentru oameni. La începutul pandemiei a fost utilizat și de lucrătorii din domeniul sănătății pentru a comunica cu pacienții potențial bolnavi de la locurile de triaj.

În 2016 poliția din Dallas a folosit un robot pentru a arunca în aer un atacator înarmat care omorâse cinci polițiști, fapt ce a stârnit controverse. În 2015, în California, poliția a utilizat o astfel de dronă pentru a-i duce un telefon mobil și o pizza, unei persoane înarmate care amenința că se va arunca de pe un pod.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday