Potrivit procurorilor DNA, 22 de persoane au reușit să ocupe, prin dare de mită, posturi de personal sanitar și sanitar auxiliar în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț, pe perioadă nedeterminată. 

Concret, Dan Dorin Morenciu, fost manager interimar al SAJ, ar fi pretins de la 22 de persoane (trimise în judecată în dosar) sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro (în total 125.000 euro) și ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concurs. Astfel, la data de 18 mai 2022, Morenciu ar fi primit pe o stradă din municipiul Piatra Neamț, de la asistenta șefă a SAJ (Preda Elena), suma de 40.000 euro (pentru nouă persoane), iar atunci au fost prinși în flagrant.

Independent de înțelegerea avută inițial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, Preda Elena ar fi cerut și primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro/persoană, și nu 5.000 de euro așa cum ceruse inițial. În aceeași zi, din diferența de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-a dat suma de 8.000 de euro unei colege inculpate în dosar (Rozoschi Maria Luminița și-a recunoscut vina), iar suma de 6.000 de euro și-a însușit-o în totalitate.

“În aceeași manieră, ar fi procedat și ceilalți doi intermediari Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița care, după ce i-ar fi remis, în interiorul unei pensiuni din municipiul Piatra Neamț, inculpatului Morenciu Dan Dorin partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărțit între ei diferența rămasă de 16.000 euro (Rozoschi Maria Luminița – 5.500 euro, Andronache Gladior – 10.500 euro). În plus, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul desfășurării examenului, inculpații Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița ar fi remis inculpaților Cojocariu Mihaiela și Cojocariu Lucian Georgian, membri în comisia de examinare, câte 1.500 euro”, mai explică DNA.

Ca urmare, toți cei 22 de candidați au fost declarați admiși în condițiile în care cei mai mulți dintre ei nu au obținut note de trecere. Anterior, procurorii au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 13 inculpați, angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț și candidați la concurs. Aceștia au recunoscut comiterea faptelor și au fost de acord cu pedepsele aplicate, cuprinse între 1 an și 6 luni și 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday