Rezultatele sunt parte a unui studiu care urmează să fie publicat și care simulează o eventuală ridicare a tuturor restricțiilor și a măsurilor epidemiologice peste noapte. A fost efectuat pe date din 19 țări din Uniunea Europeană, între care România are de departe cea mai mică rată de vaccinare cu schema completă (35,85%) și cea mai mare rată de mortalitate în urma infectării (aproape 7 la mie).

Cele două grafice ilustrează proporția din populație vaccinată complet (stânga) și rata medie de mortalitate în urma infectării (dreapta), în aceeași perioadă de timp, din 19 țări din Uniunea Europeană.

Toate țările incluse în studiu prezintă o scădere robustă și semnificativă a ratei de mortalitate în urma îmbolnăvirii cu Covid în corelație cu administrarea vaccinurilor în perioada aprilie-septembrie 2021. Singurele excepții de la acest trend european sunt Anglia (care a “furat startul” în privința vaccinării), cu o scădere mai abruptă și mai rapidă a ratei de mortalitate și, la polul opus, România, care a avut cea mai slabă și înceată campanie de vaccinare (mai ales după mai-iunie 2021) și o scădere mică a ratei de mortalitate în valul IV. 

Dacă campania de vaccinare ar fi avut un succes asemănător cu cel al celorlalte țări ale Uniunii Europene, urmată de o scădere asemănătoare a ratei mortalității cauzată de Covid (de exemplu, aproximativ 80%, ca în cazul Angliei), numărul de decese doar în timpul valului patru ar fi fost mai mic cu 16.600 de persoane, echivalentul populației întregului municipiu Câmpulung Moldovenesc. Oficial, pe parcursul valului 4 (septembrie, octombrie și noiembrie) au decedat de Covid 19.900 de persoane în România, dar numai în septembrie, când acesta abia începea, excesul de mortalitate a depășit 5000 de persoane.  

Studiul este una dintre cele mai robuste dovezi empirice a eficacității vaccinurilor în prevenția decesurilor cauzate de Covid, fiind bazat pe date publice de volum mare culese pe o lungă perioadă de timp. Conform cercetătorilor, riscul de moarte în caz de îmbolnăvire cu varianta Delta scade de peste 6 ori (cu 85%) pentru persoanele vaccinate față de cele nevaccinate.

Același studiu mai calculează și că ratele de infectare în rândul populației cu vârstele de până la 80 de ani au fost subestimate de aproximativ 6 ori în România în perioadele de vârf ale valurilor pandemice, din cauza capacității mult prea mici de testare, a evitării sistemului medical de către un segment al populației chiar și în caz de boală și a supraaglomerării spitalelor. 

Articolul, raportat de către jurnalul Nature și scris de către o echipă de cercetători din Marea Britanie, este acum în procesul de evaluare de către comunitatea științifică, urmând să fie publicat când acest proces va fi completat.

Surse alternative: Nature, MedRxiv

Foto: Geargodz / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday