O parte a pacienților nu s-au putut prezenta la medic din cauza închiderii sau reducerii disponibilității spitalelor și clinicilor pentru proceduri uzuale. Frica pacienților de a vizita spitale sau spațiile medicale care se ocupau și de cazuri de Covid a fost un alt motiv al scăderii numărului de teste pentru depistarea timpurie a cancerului. Numărul de teste de detectare a cancerelor a scăzut cu 20%-30% în timpul primului val pandemic din SUA.
Numărul de programări ratate a fost mai mare în perioadele de vârf ale pandemiei, revenind la valori mai normale în perioadele de scădere a răspândirii bolii. O problemă mare este însă că multe din persoanele care ratează o programare nu revin ulterior pentru a o relua.
Este neclar cât de mult va afecta negativ această bulversare a sistemului medical rata de mortalitate cauzată de cancer. Două studii, dintre care unul publicat în jurnalul științific Science, prezic între 2.500 și 10.000 de decese suplimentare la nivelul Statelor Unite doar în cazul cancerului de sân, în următorul deceniu.
În cazul majorității tipurilor de cancere, detectarea timpurie a bolii crește semnificativ șansele de supraviețuire și scade dificultatea și lungimea tratamentului. Pentru o serie de tipuri de cancer este recomandată efectuarea unor teste regulate de screening – pentru cancerul de sân, o dată la trei ani peste vârsta de 50 de ani, la cel pulmonar, o dată pe an la peste 55 de ani, iar la cel de prostată, o dată pe an după 50 de ani.
Sursa: Nature
Foto: Dreamstime.com/ Roman Zaiets
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.