Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles că NATO va lua măsuri suplimentare pentru apărarea teritoriilor aliate, care includ o prezență mai mare a grupurilor de luptă pe Flancul Estic, precum și o abordare militară nouă sub forma unor echipamente pre-poziționate în locații-cheie, pentru prima dată de la Războiul Rece.

Vor exista echipamente militare pre-poziționate și bineînțeles că dacă ai echipamentul greu deja pregătit, oamenii pot ajunge mai rapid la el. Deci, gestionarea armelor în acest fel este esențială pentru orice întărire rapidă de forțe”, a declarat Stoltenberg. Oficialul NATO a mai precizat că nu toate echipamentele vor fi dislocate permanent în țările din partea de est a Alianței, dar că noutatea este că vor fi alocate în prealabil anumitor teritorii unde trupele se vor putea antrena, vor studia câmpul de luptă și vor lucra cu forțele de apărare interne. 

Colaborăm alături de Germania, dar ne aşteptăm ca toți aliații să facă oferte similare, pentru a avea forțe pre-poziționate care se antrenează și sunt responsabile pentru apărarea anumitor teritorii, a completat oficialul. Potrivit secretarului general, prezența aeriană și navală sporită pe Flancul Estic va reprezenta “o combinație între trupe și cartiere generale de comandă și control mai avansate, stocuri mai bune, combustibili, sisteme de arme, în special arme grele, și apoi trupe prestabilite care se vor antrena în mod regulat în diferitele țări din partea de est a Alianței”.

Stoltenberg a reiterat, de asemenea, faptul că în ultimele săptămâni aproape că s-a dublat numărul soldaților dislocați în grupul de luptă din Lituania și Estonia și că există o prezență mare a trupelor franceze, belgiene și americane în România. 

Sursă: NATO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday