Trupele speciale ale Marinei SUA, Navy Seals din Virginia Beach, au sosit la Constanța, pentru a participa la seria de exerciții militare din cadrul proiectului Trojan Footprint, care se desfășoară în cinci țări ale Europei de Est și cuprinde 600 de forțe NATO și non-NATO, inclusiv trupe din Ucraina și Georgia, țări care au fost recent invadate de Rusia. Atât Trojan Footprint, cât și Defender Europe 21 sunt seturi de exerciții care vin după o serie de măsuri militare agresive ale Rusiei în Europa.

În centrul României, Beretele Verzi au coborât din elicoptere, alături de soldații ucraineni și români, înainte de a se împărți și îndrepta spre un adăpost improvizat. În Macedonia de Nord, aviatorii americani de tactică aeriană specială au învățat trupele locale cum să stabilească ținte într-un avion AC-130, macedonenii anunțând coordonatele într-o engleză ezitantă, scrie CNN. O salvare, chemată de un ofițer american, a fost rezultatul unei neînțelegeri între forțele terestre și aeriene: o greșeală potențial mortală care evidențiază motivul pentru care antrenamentul este atât de vital.

Exercițiile anuale au fost anulate în 2020, în timpul izbucnirii pandemiei de coronavirus. Reluarea acestora are legătură, scrie CNN, și cu escaladarea dramatică a tensiunii dintre Rusia și Occident. “Trebuie să fim puternici și să ne susținem aliații atunci când există o amenințare”, a declarat David Muniz, cel mai în vârstă diplomat american din România.

În timp ce unele trupe rusești s-au retras recent de la granița cu Ucraina, marina rusă a efectuat, de asemenea, exerciții în Marea Neagră, provocând vasele de pază de coastă ucrainene în aceleași ape și închizând părți ale mării din jurul peninsulei Crimeea, pe care Moscova a invadat-o și a anexat-o în 2014.Obiectivul ar fi neutralizarea forțelor navale ucrainene, preluarea controlului deplin în Marea Neagră, tăierea liniilor de aprovizionare ale armatei ucrainene și obținerea unei poziții dominante asupra unei porțiuni de pământ care ar conecta Rusia cu Crimeea”, a scris fostul comandant NATO, James Stavridis. 

Șeful forțelor speciale ale României a recunoscut că manevrele rusești, nu departe de coasta din Marea Neagră, nu sunt deloc liniștitoare. Ar trebui să ne îngrijoreze, a spus generalul locotenent Daniel Petrescu. Treaba noastră este să ne antrenăm din ce în ce mai mult și să fim pregătiți pentru orice”.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday