UE, Marea Britanie și NATO s-au alăturat Statelor Unite și-au condamnat atacurile cibernetice asupra serverelor Microsoft de către hackeri cu sediul în China. Același lucru l-au făcut în prealabil și Japonia, Noua Zeelandă și Canada. Acestea precizează că ”hackerii susținuți de China analizează constant rețele pentru a identifica vulnerabilități pe care să le exploateze”.

”Ne solidarizăm cu toți cei care au fost afectați de recentele activități cibernetice rău intenționate, inclusiv compromiterea Microsoft Exchange Server. Astfel de activități cibernetice dăunătoare subminează securitatea, încrederea și stabilitatea în spațiul cibernetic. Recunoaștem declarațiile naționale ale aliaților, precum Canada, Regatul Unit și Statele Unite, care atribuie atacul cibernetic asupra Microsoft Exchange Server Republicii Populare Chineze. În conformitate cu recentul nostru comunicat de la Summit-ul de la Bruxelles, facem apel la toate statele, inclusiv China, să își respecte angajamentele și obligațiile internaționale și să acționeze responsabil în sistemul internațional, inclusiv în spațiul cibernetic. De asemenea, ne reiterăm disponibilitatea de a menține un dialog constructiv cu China, bazat pe interesele noastre, pe domenii relevante pentru Alianță, cum ar fi amenințările cibernetice și pe provocări comune”, se arată în comunicatul NATO.

”Statele Unite și țările din întreaga lume trag la răspundere Republica Populară Chineză pentru comportamentul său iresponsabil, perturbator și destabilizator în spațiul cibernetic, care reprezintă o amenințare majoră pentru securitatea noastră economică și națională”, a precizat și Secretarul de stat american într-o declarație.

Statele aliate ”atribuie în mod oficial campania cibernetică de exploatare a vulnerabilităților Microsoft Exchange Server unor actori cibernetici afiliați Ministerului chinez al Securității Statului”, a transmis un oficial de rang înalt din administrația americană. ”Noi și aliații vom prezenta peste 50 de tipare de acțiune ale hackerilor și vor lua măsuri suplimentare de contracarare”.

Acuzațiile la adresa Chinei vin la o lună după summitul G7 și NATO, în care liderii au recunoscut că guvernul chinez este responsabil pentru o serie de atacuri sistemice la nivel mondial. De asemenea, marchează o schimbare de direcție pentru Administrația Americană, care până acum a acuzat Rusia de atacuri cibernetice. 

Un alt oficial din Administrația SUA, citat de Reuters, s-a declarat surprins de amploarea atacului, ”cu mii de potențiale victime”, dar și de faptul că Partidul Comunist Chinez se folosește de contractori pentru astfel de operațiuni: ”Actorii angajați de China vor fi puși sub acuzare pentru extorcare, furt de bani și de cripotomonede. Vom adopta mai multe sancțiuni pentru a trage la răspundere Republica Chineză”.

”Campania cibernetică de exploatare” a serverelor Microsoft de email s-a produs în luna martie, iar compania americană a spus încă de atunci că agenții chinezi se fac vinovați. Atunci, Microsoft preciza că hackerii s-au folosit de vulnerabilități din softul pentru e-mail și calendar, pentru a fura informații din firme și organizații, inclusiv laboratoare de cercetare medicală.

Sursa alternativă: NATOReuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday