Protoplaneta, numită Psyche (după zeița grecească a sufletului), este printre cele mai masive obiecte cosmice din Centura de Asteroizi (aflată între Marte și Jupiter). Pentru a ajunge acolo, satelitul construit de NASA, numit de asemenea Psyche, va fi propulsat de un motor ionic ce funcționează pe baza Efectului Hall (care constă în crearea unei diferențe de potențial de către un câmp magnetic și de sarcini în mișcare). Satelitul va fi echipat cu mai multe panouri care vor capta energie de la Soare și o vor folosi pentru a accelera ioni de xenon la viteze foarte mari, de ordinul zecilor de kilometri pe secundă, propulsând satelitul.

Totuși, motoarele ionice curente produc o forță de accelerare destul de mică (echivalentul unei greutăți de câteva zeci de grame). Dar, datorită lipsei frecării din spațiul cosmic și a timpului lung de accelerare, satelitul va ajunge la viteze impresionante. Marele avantaj al motoarelor ionice este eficiența lor net superioară motoarelor de rachetă utilizate în mod uzual. În timp ce satelitul va avea nevoie de doar 920 de kilograme de Xenon pentru a-și îndeplini misiunea, un motor convențional ar fi avut nevoie de cinci ori mai mult combustibil, iar satelitul ar fi trebuit să fie mult mai mare (crescând enorm și costurile de lansare) ori ar fi trebuit redusă capacitatea utilă a acestuia (eliminând din instrumentele științifice vitale pentru misiune). Aceste motoare mai sunt folosite pentru menținerea poziției sateliților, dar misiunea Psyche va fi prima care utilizează tehnologia pentru explorarea spațială pe distanțe mari.

O altă inovație care va fi prezentă pe satelitul Psyche va fi un nou modul de comunicație bazat pe lasere. Sistemele uzuale de comunicație, bazate pe unde radio, au o capacitate de transmisie limitată, fiind necesare perioade lungi de timp chiar și pentru a trimite o poză către Pământ. Noul sistem pe bază de laser are o capacitate de transmisie mult mai mare și ar putea permite chiar și transmisii live de imagini spre Pământ.

Misiunea Psyche, care va fi lansată anul viitor la bordul unei rachete Space X care o va duce în afara spațiului terestru, va ajunge abia în 2026 la destinație. Va petrece apoi un an orbitând în jurul protoplanetei efectuând măsurători și teste cu aparatura de la bord, care include un magnetometru, un spectrometru gamma și unul de neutroni și camere pentru mai multe lungimi de undă.

Cu un diametru ce variază între 170 și 270 de kilometri, Psyche este remarcabilă datorită conținutului foarte mare de metale, aproximativ 90% din suprafața sa fiind, cel mai probabil, compusă din fier și nichel. Cercetătorii cred că Psyche ar putea fi miezul metalic al unei planete care nu s-a mai format niciodată, iar studiul acestui obiect spațial ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine miezul propriei noastre planete, care este de asemenea metalic (și dă naștere câmpului magnetic terestru ce menține atmosfera și face posibilă viața).

Sursa: NASA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday