Galaxia analizată de Hubble este denumită științific NGC 3631 și se află în direcția constelației Ursa Major. Cercetătorii numesc acest tip de galaxii “Grand Design”, deoarece brațele sale sunt extrem de bine conturate și definite, spre deosebire de galaxiile spiralate obișnuite, și arată clar cum se învârt în jurul centrului galaxiei.
Culoarea albastră reprezintă lungimile de undă vizibile cu ochiul liber ale luminii albastre, iar culoarea portocalie reprezintă lumina printr-un filtru infraroșu ce indică distribuția căldurii, filtru util pentru a privi prin norii de praf opaci.
Specialiștii NASA detaliază că, la o examinare atentă a brațelor spiralate ale NGC 3631, pot fi văzute benzi de praf întunecate și regiuni luminoase în care se formează stele, de-a lungul părții interioare a brațelor: “Formarea stelelor în spirale este similară cu un ambuteiaj de pe autostradă. La fel ca mașinile, materia care se mișcă mai lent din discul spiralei creează un blocaj, concentrând gazul și praful care formează stele de-a lungul părții interioare a brațelor spiralate”. Acest blocaj de materie poate deveni atât de dens încât se prăbușește gravitațional, creând noi stele (văzute în fotografie în alb-albastru strălucitor).
Hubble a fost lansat în spațiu în 1990 și a început imediat să redea imagini ale universului într-o manieră foarte detaliată. Observatorul care orbitează în jurul Pământului a surprins nașterea și moartea unor stele, a descoperit noi luni în jurul lui Pluto și a permis astronomilor să calculeze vârsta și expansiunea universului. Totodată, Hubble a descoperit chiar și galaxii la peste 13,4 miliarde de ani-lumină depărtare și a capturat lumina din anii de început ai Universului.
Surse: NASA, SciTechDaily
Foto: NASA / Universitatea din Arizona / Universitatea Catolică din America
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.