„Așezarea primei piese a rachetei SLS pe ​​lansatorul mobil marchează o etapă majoră pentru programul Artemis”, a declarat Andrew Shroble, manager al grupului de ingineri Jacobs care lucrează la asamblarea rachetei pentru NASA.

Agenția Spațială americană a anunțat că echipele de la Centrul Spațial Kennedy din Florida au început asamblarea segmentelor care alcătuiesc cele două boostere (componente care asigură lansarea) ale rachetei. 

SLS este o rachetă uriașă care va duce astronauții americani din nou pe Lună în acest deceniu. Primul zbor cu echipaj uman urmează să aibă loc în noiembrie 2024.

Racheta are o lungime de 65 de metri, patru motoare și este flancată de două boostere cu combustibil solid, iar lansatorul mobil, structura pe care este montată, are 115 metri. Odată ce va fi complet asamblată, racheta SLS va fi mai înaltă decât Statuia Libertății și va avea cu 15% mai multă putere la decolare decât racheta Saturn V folosită pentru a lansa misiunile Apollo pe Lună în anii 1960 și 1970.

NASA a programat mai multe zboruri intermediare, de test, până va ajunge să trimită în 2024 din nou un echipaj pe Lună după misiunea Apollo 17 din 1972. Astfel, Artemis 1 va fi zborul de verificare a performanței vehiculului înainte de Artemis 2, un zbor cu echipaj uman, dar tot de test, programat în prezent pentru 2023. Abia Artemis 3 va readuce oameni pe Lună.

Surse: NASA, BBC

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday