Fostul deputat Phyo Zeya Thaw, scriitorul și activistul Ko Jimmy, Hla Myo Aung și Aung Thura Zaw au fost acuzați că au comis “acte de terorism” și condamnați la moarte în ianuarie de către junta militară din Myanmar, în urma unui proces contestat de ONU și de grupurile pentru apărarea drepturilor omului.

Moartea lor marchează primele execuții judiciare din țară din 1988, iar grupările pentru drepturile omului se tem că vor urma mai multe. Potrivit Human Rights Watch, 114 persoane au fost condamnate la moarte în Myanmar de când armata a preluat puterea într-o lovitură de stat în februarie 2021, inversând aproape un deceniu de încercări de reforme democratice.

Ko Jimmy, 53 de ani, a fost un veteran al Grupului de Studenți din Generația 88 – o mișcare pro-democrație birmană cunoscută pentru activismul împotriva juntei militare a țării în revoltele studențești din 1988. El a petrecut mult timp în închisoare pentru implicarea sa în mișcarea pro-democrație, înainte de a fi eliberat în 2012.

A fost arestat din nou în octombrie anul trecut, după ce a fost acuzat că a ascuns arme și muniții într-un apartament din Yangon și că a fost “consilier” al actualului partid de opoziție – Guvernul de Unitate Națională.

Phyo Zeya Thaw, în vârstă de 41 de ani, a fost parlamentar al fostului guvern democrat și un apropiat al liderului Aung San Suu Kyi. Fost artist hip-hop, a atras adesea furia juntei pentru versurile sale antimilitare și a fost arestat în noiembrie pentru presupuse infracțiuni teroriste.

Se știu puține despre ceilalți doi activiști – Hla Myo Aung și Aung Thura Zaw, care au fost condamnați la moarte pentru uciderea unui presupus informator al juntei.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a calificat decizia armatei de a condamna cei patru activiști la moarte “o încălcare flagrantă a dreptului la viață, la libertate și la securitatea persoanei”.

Asociația de Asistență pentru Deținuții Politici (AAPP), care ține un bilanț al celor uciși, întemnițați sau reținuți de armată, spune că 14.847 de persoane au fost arestate de la lovitura de stat de anul trecut, iar aproximativ 2.114 au fost ucise de forțele militare.

Surse: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday