Martorii precizează că forțele de ordine au deschis focul fără prea multe avertismente în mai multe orașe, ceea ce arată că Armata este din ce în ce mai determinată să oprească protestele împotriva loviturii de stat din 1 februarie. Incidentul de astăzi vine la numai o zi după ce țările vecine au făcut apel la calm și la câteva zile după intervenția brutală de duminică, când circa 20 de persoane au fost împușcate mortal.

Un jurnalist local din orașul Monywa a declarat că cinci bărbați și o femeie au fost împușcați mortal de către agenții de securitate. Acesta a mai precizat că cel puțin încă 30 de persoane au fost rănite. În orașul Yangon, martorii au precizat că cel puțin trei persoane și-au pierdut viața. De asemenea, alte două au fost ucise și în Mandalay, al doilea cel mai mare oraș al statului. Alte două au murit, din aceeași cauză, în orașul minier Hpakant, în vreme ce ultima victimă a fost împușcată Myingyan, situat în centrul țării.

”Este îngrozitor, este un masacru. Niciun cuvânt nu poate descrie situația și sentimentele noastre”, a precizat un tânăr activist.

Presa națională birmaneză a relatat că circa 300 de oameni au fost reținuți în Yangon, în urma protestelor, iar polițiștii sunt acuzați de acte de violență extremă. Oficialii militari nu au răspuns la încercările Reuters de a obține un punct de vedere.

Reuters precizează că de la începutul manifestațiilor împotriva loviturii de stat, cel puțin 40 de persoane și-au pierdut viața. 

Țara din sud-estul Asiei a devenit scena unor ample proteste după puciul de la 1 februarie, în urma căruia armata a preluat puterea și i-a arestat pe lidera de facto Aung San Suu Kyi și pe președintele Win Myint. Manifestanții cer eliberarea lui Suu Kyi şi reinstalarea guvernului civil.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday