Conform ONU cel puțin 18 persoane au fost ucise, după ce poliția a deschis focul asupra protestatarilor. Decese au fost raportate în mai multe orașe ale țării, inclusiv Yangon, Dawei și Mandalay. Este cel mai negru bilanț zilnic de la începutul protestelor. În mai multe orașe din Myanmar au loc proteste masive față de lovitura de stat militară produsă pe 1 februarie.

”Poliția și forțele militare au confruntat demonstranții pașnici folosind forța letală și mai puțin letală care, conform informațiilor credibile primite de Biroul ONU pentru Drepturile Omului, a dus la uciderea a 18 oameni și rănirea a altor 30”, precizează ONU.

Forțele de ordine au început reprimarea violentă a protestelor sâmbătă, după săptămâni în care în mare parte protestele au fost pașnice. Duminică, poliția a intervenit în forță și a deschis focul în diferite zone ale celui mai mare oraș al țării, Yangon, după ce a eșuat în încercarea de a dispersa mulțimile cu gaze lacrimogene și grenade asurzitoare. Intervenții similare ale forțelor de ordine au fost semnalate și în alte orașe.

 

 

Biroul ONU pentru drepturile omului condamnă violențele împotriva protestatarilor. “Oamenii din Myanmar au dreptul să se adune pașnic și să solicite restabilirea democrației”, a spus purtătorul de cuvânt Ravina Shamdasani. „Folosirea forței letale împotriva manifestanților non-violenți nu este niciodată justificabilă conform normelor internaționale privind drepturile omului”, a adăugat aceasta.

Țara sud-est-asiatică a devenit scena unor ample proteste după puciul de la 1 februarie, în urma căruia armata a preluat puterea, arestându-i pe lidera de facto Aung San Suu Kyi și pe președintele Win Myint. Manifestanții cer eliberarea lui Suu Kyi şi reinstalarea guvernului civil.

Sursa: BBC, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday