Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe, au susținut o conferință de presă comună la capătul vizitei celui dintâi la Moscova, prima făcută de când Rusia a invadat Ucraina. 

Șeful ONU a declarat, la conferința comună cu diplomatul rus: ”Potrivit Federației Ruse, avem de-a face cu o operațiune specială, cu obiectivele deja anunțate. Potrivit Națiunilor Unite, în conformitate cu rezoluțiile adoptate de Adunarea Generală, invazia rusă în Ucraina reprezintă o încălcare a integrității teritoriale și a Cartei ONU”.

Când Antonio Guterres a afirmat căun lucru este adevărat și evident și nu poate fi schimbat prin niciun argument – nu sunt trupe ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, dar sunt trupe ruse pe teritoriul Ucrainei, Serghei Lavrov a confirmat: ”este adevărat, confirm asta”.

Șeful ONU a declarat că afirmațiile privind crimele de război comise în Ucraina trebuie investigate și că este nevoie de o ”anchetă independentă”. A adăugat că a înțeles că Rusia are nemulțumiri, însă ele trebuie abordate în cadrul Națiunilor Unite. Guterres a spus că organizația este gata să-și mobilizeze toate resursele pentru a ajuta la salvarea de vieți omenești și la evacuarea oamenilor din Mariupol. 

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday