“Ziua Victoriei” din acest an, care cade luni, nu va onora doar un conflict care s-a încheiat în urmă cu 77 de ani, relatează AP. Mulți ruși se vor gândi la miile de trupe care luptă acum în Ucraina, statul vecin, Rusia fiind acum acuzată că a devenit ea însăși agresorul care duce un război pe același teritoriu eliberat de forțele sovietice în 1945.

Simbolurile care exprimă susținerea pentru armata rusă s-au înmulțit în toată țara începând cu 24 februarie, litera “Z” apărând pe panouri și indicatoare de pe străzi și metrouri, precum și la televiziuni și pe rețelele de socializare.

Sâmbătă, o rachetă balistică intercontinentală RS-24 Yars a trecut prin Piața Roșie ca parte a repetiției de la Moscova, cu avioane de război și elicoptere zburând deasupra capitalei, iar trupele defilând în formație alături de vehicule de artilerie autopropulsate. 

În ultima săptămână, mai mulți oficiali occidentali au speculat că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi prilejul sărbătorii naționale pentru a declara oficial război Ucrainei, o mișcare care ar permite mobilizarea completă a rezerviștilor în Rusia. Totuși, Kremlinul a negat această ipoteză, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov declarând că nu există “nicio șansă să se întâmple asta. Este un nonsens!”.

În același timp, autoritățile de la Berlin au interzis afișarea steagurilor rusești și ucrainene pe locurile memoriale din Al Doilea Război Mondial, în timpul evenimentelor de pe 8 și 9 mai care marchează aniversarea sfârșitului războiului în Europa de Vest.

Surse: AP, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday