După ce Casa Albă a transmis că va livra Ucrainei sisteme de rachete și muniții mai avansate, care să poată atinge cu precizie ținte la o distanță de până la 70 de kilometri, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat agenției de presă rusă RIA Novosti că SUA au luat o decizie “extrem de negativă” care va crește riscul unei confruntări directe între Rusia și NATO.

Faptul că Statele Unite, în fruntea unui grup de state, sunt angajate într-o alimentare intenționată cu arme a regimului de la Kiev este un lucru evident”, a adăugat Riabkov.

Armamentul furnizat de americani ucrainenilor va include sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate M142 (HIMARS), despre care șeful forțelor armate ucrainene a declarat în urmă cu o lună că este “esențial” pentru a contracara atacurile rusești cu rachete. Dar un oficial american a precizat că “aceste sisteme vor fi folosite de ucraineni pentru a respinge avansurile rusești pe teritoriul ucrainean, dar nu vor fi folosite asupra țintelor de pe teritoriul rus“. Însă Ryabkov a criticat în special decizia Washingtonului de a livra acest timp de armament Ucrainei.

Joe Biden a declarat pentru The New York Times, ulterior anunțului de a trimite ucrainenilor sisteme de rachete mai avansate: “Nu căutăm un război între NATO și Rusia, nu vom încerca să provocăm înlăturarea lui Putin de la putere. Atâta timp cât Statele Unite sau aliații noștri nu sunt atacați, nu vom fi direct implicați în acest conflict, nici prin trimiterea de trupe americane în Ucraina, nici prin atacarea forțelor ruse. Nu încurajăm și nu permitem Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale. Nu vrem să prelungim războiul doar pentru a provoca durere Rusiei“.

Surse: Reuters, Sky News, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday