Procuratura Generală a Republicii Moldova a transmis că Igor Dodon a fost pus sub învinuire pentru săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în interesul unui grup criminal organizat, în cadrul dosarului penal denumit “Energocom”. 

Dodon este bănuit că din poziția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, a semnat avizul în baza căruia, în mai 2008 directorul general al SA Energocom a încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, cu o companie străină, în volum de 2,3 miliarde kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009”.

Prețul plătit de compania de stat a fost stabilit la 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată. În paralel, Energocom avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare la un preț mai ieftin cu 29%.

Procuratura Generală a estimat prejudiciul la 11,92 milioane de dolari, bani transferați pe conturile unei companii off-shore: Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova”.

Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu la sfârșitul lunii trecut, în dosarul în care este bănuit că a luat mită de la Vlad Plahotniuc. Suma, susțin procurorii, era garanția că Partidul Socialiștilor condus de Dodon nu va obstrucționa guvernarea Partidului Democrat, condus în fapt de omul de afaceri.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday