Compania rusă producătoare de gaz susține că guvernul de la Chișinău nu a achitat factura pentru care s-au înțeles în urmă cu o lună, pentru continuarea serviciului de furnizare de gaze: “Termenul-limită pentru plata facturilor este 22 noiembrie, adică astăzi. Gazprom a transmis Republicii Moldova că va suspenda, în 48 de ore, livrările de gaze naturale”, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.

Separat, Administrația Prezidențială a României a comunicat că președintele Maia Sandu va fi primită marți de către președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul unei vizite oficiale la București. Administrația nu a precizat subiectele de discuție abordate de cei doi șefi de stat.

Guvernul moldovean a reușit să semneze, la sfârșitul lunii trecute, un nou contract cu Gazprom, iar livrările de gaze naturale au început la 1 noiembrie. Compania rusă a fost de acord să furnizeze pentru Republica Moldova o mie de metri cubi pentru aproximativ 450 de dolari, cu 200 de dolari mai mult decât în vechiul contract.

Spre sfârșitul lunii octombrie, parlamentul moldovean a declarat stare de urgență în sectorul energetic, pentru 30 de zile, din cauza deficitului de gaze naturale. Măsura a permis autorităților să instituie astfel un regim special de procurare a gazelor. În acest context, țara a primit câteva zile mai târziu prima livrare de gaze din afara Rusiei, un milion de metri cubi de la un furnizor din Polonia, prin Ucraina. 

De asemenea, Comisia Europeană a acordat Chișinăului un grant de 60 de milioane de euro ca sprijin pentru combaterea crizei din domeniul energetic.

În toiul crizei, Financial Times a scris despre cum compania rusă a încercat să determine Moldova să amâne implementarea unor reforme agreate cu Comisia Europeană și să slăbească cooperarea cu țările din Europa Occidentală, în schimbul unui acord “mai avantajos”.

Surse alternative: Reuters, The Moscow Times.

Sursa foto: Alexander Filon/Dreamstime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday